Aquacov

2022-es statisztikák

Image Description

Mi történ a Közüzemek Rt. háztáján az idén?

Kozsokár Attila, a Kovászna megyei vízszolgáltató Közüzemek Rt. vezérigazgatója néhány statisztikában foglalta össze a 2022-es év legfontosabb történéseit.

Elsőként az év jelentősebb beszerzései kerültek terítékre, amelyekből kiderült, hogy idén személygépkocsikat és haszongépjárművet (2 markolót) is vásárolt a cég összesen 848 000 lej értékben.

Az új fogyasztók víz és szennyvíz hálózatok esetében mindig fontos kérdést jelentenek a Közüzemeknél: 2022-ben 1633 ügyfél csatlakozott a vízhálózatra, csatornára pedig 1388. Kozsokár Attila ezzel az adattal kapcsolatban kifejtette, hogy a két szám közötti 275-ös eltérés azért van, mert több helyszínen nincsen kiépítve vagy befejezve a csatornahálózat, a víz viszont igen – a csatlakozott fogyasztók számát tekintve jó évet zár a Közüzemek Rt. Kiadások terén vízórákra 820 000 lejt fordított a cég, ami 9700 mérőt jelent.

A vásárlásokra rátérve, 271 000 lejre vásárolt villanyáramgenerátort a Közüzemek Rt. – összesen 2, nagy teljesítményű egységet. A víz és a csatornahálózat java is szivattyúkkal működik, a szennyvíz esetében az idén is sok pumpát tettek tönkre rongyok, vagy más, kukába illő szemetek, de cserék, vagy új beruházások is indokolták, hogy 188 000 lejre vásárolt a cég 11 új pumpát. A rendszer működéséhez elengedhetetlen számítástechnikai eszközökre 120 000 lejt fordítottak, a szennyvíztisztítás melléktermékeként megjelenő biogáz szűrését pedig 1 darab új, biogáz szűrő teszi lehetővé, erre idén 59 000 lejt fordítottak. Fontos, hogy azt is tudják a cég munkatársai, hogy a víztározókban milyen a vízszint: az idén 16 000 lejt költöttek szintmérőkre.

A hálózat bővítése, illetve a régi csövek cseréje folyamatos: Sepsiszentgyörgyön idén 642 méter új vízvezetéket fektettek le, a szennyvíz esetében 1752 méter cső került a föld alá. Kézdivásárhelyen a szennyvízhálózatot pár éve felújították, a vízhálózat konszolidálása az idén is folytatódott, összesen 486 méter csövet használtak fel erre a célra. Bodzafordulón sem kellett a szennyvízzel foglalkozni, vízvezetéket azonban 140 métert fektettek le. Kovászna városában látványos munkákat fejeztek be 2022 során: 862 méter vízvezetékkel és 460 méter szennyvízcsővel bővült a rendszer. Csőtörést megye szinten 204 alkalommal kellett orvoslni, ezekből a legtöbbet pár óra alatt sikerült megoldani.

A vízfogyasztásban (és ezzel arányosan a keletkező szennyvízben is) 1% csökkenés következett be: idén a Közüzemek 4,76 millió köbméter kitermelt vizet és 4,52 millió köbméter szennyvízfogyasztást mért. Kozsokár Attila elmondta: „A kitermelt víz után nekünk is kell fizetnünk az állam irányába. Tekintettel arra, hogy szép számban akadt új fogyasztónk is, az 1%-nyi csökkenés még mindig nem óriási szám, de ha ezt el akarjuk képzelni, akkor nagyjából 25 olimpiai úszómedencényi vízről van szó, ami mindenképp jelentős és azt mutatja, hogy az emberek racionálisabban használják a vizet”.