Aquacov

2023-ban a minőség javítása a cél

Image Description

Azokban a városokban, ahol a Közüzemek Rt. gondoskodik a víz és szennyvízszolgáltatásokról, több, látványos munkálatot is tervez a cég. Kozsokár Attila vezérigazgató a minőség javítását látja a legfontosabb célkitűzésnek.

„A vízszolgáltatás olyan alapvető szükséglet, amelyben a legkisebb zavar is komoly gondot okoz. A legkisebb minőségromlás, a vízellátás legrövidebb megszakítása is zavaró. A meghibásodások jelentős részét nem lehet előre látni, pontos helyszínre és órára, tehát innen nézve mindig lesznek jogosan elégedetlen ügyfelek. Nekünk az a feladatunk, hogy az ilyen problémák számát csökkentsük, más szavakkal élve, a víz legyen tiszta és folyamatosan elérhető. Ezt a kérdést rendszer szintűen kell megközelítenünk: beruházásokra van szükség, saját, városi és EU-s alapokból, úgy, hogy közben az infláció okozta pénzügyi nyomás se okozzon gondot” – fogalmazott az igazgató.

Kozsokár Attila elmondta: a tavalyi év végén a Közüzemek Rt. leadott egy 2 millió euró értékű pályázatot, amelyet intelligens vízórák szerelésére, a rendszer távoli vezérlését lehetővé tevő automatizálásra, a nagy, egy egységet alkotó hálózati részek kisebb szektorokra történő felosztására fordítanak majd.

Sepsiszentgyörgyön a Közüzemek Rt. legfontosabb folyamatban levő munkája a Gyár utcában zajlik, de 2023-ban a Gróf Mikó Imre utcában is lesz majd egy komolyabb munkálat, ami azért jelent kihívást, mert kábelmentesített központról lévén szó, rengeteg vezeték van a föld alatt, ami lassítja a munkálat tempóját. A megyeszéken a Grigore Bălan sugárút Csíki és Híd utcák közötti részén lesz vezetékcsere is, vízvezetésre kerül sor a Dohány és a Miorița utcákban – ez utóbbiban szennyvíz és esővízelvezető csöveket is fektetnek le.

Kézdivásárhelyen az évek óta kitűzött cél a város legrégebbi vízvezetékeinek cseréje, amelyek rengeteg problémát okoztak a városlakóknak. A Közüzemek Rt. berkeiben a gyakori meghibásodások miatt csak vörös zónaként emlegetett problémagócokat a vezetékek módszeres cseréjével felszámolták javarészt – itt csak a Gyár utcában maradt egy kevés munka, ami az év első részében el is lesz végezve. A Kert utcában víz és szennyvízvezetékeket fektetnek majd, illetve vannak olyan zónák ahova bekötik a vizet, szennyvízhálózatot: ez a Luther Márton, Domokos Pál Péter utcák esete. A tervek közt felmerült a December 1. utca is, azonban erről a munkálatról még nem született végleges döntés.

Kozsokár Attila Kovászna esetében hangsúlyozza, hogy a Mihai Eminescuban két munka is van, a bal oldali épületeket ellátó szennyvízvezetékeket kell cseréni, amely kiemelten fontos a munkálat a Közüzemek Rt-nél, illetve egy óriási vízvezetékcserés munka, amelyre pályázati forrást keresnek, hiszen mostani árak szerint 3,5 millió lejbe kerülne a beruházás, ami óriási költség lenne a szolgáltatónak és az önkormányzatnak egyaránt. Az Esthajnal Csillag utcában vízvezetékcserét tervez a cég, a Nyíralja (Mestecenilor) utcában szintén lesz ilyen jellegű munkálat.

Bodzafordulón a Mihai Viteazul utcában a városi kórház irányába fektetnek 400 méteren új vezetéket, ez a munkálat nemsokára kezdődik. Szintén a Mihai Viteazul utcában be lesz pótolva egy, a korábbi pályázatokból megnyert, de a kivitelező által el nem végzett csatornacsere is. Bodzafordulón további apróbb munkákat is el fognak végezni, túlnyomó részt olyanokat, amelyeket a korábbi pályázatban megnyert egy kivitelező, de valamiért elmaradt a befejezése.