Aquacov

3,9 millió lejjel tartoznak

Image Description

A Közüzemek Rt. nemsokára a legdrasztikusabb lépést lesz kénytelen gyakorlatba helyezni: cégek és lakótársulások maradhatnak víz nélkül megye szerte.

„Tavaly, amikor úgy döntöttünk, hogy az egyik legalapvetőbb szolgáltatást, a vizet elzárjuk azoknál a lakótársulásoknál, amelyek adósságot adósságra halmoznak, a lakótársulási képviselők kivétel nélkül ígéretet tettek, hogy törlesztenek. Erre vonatkozóan egy szerződést is aláírtunk, amelyet mindössze egyetlenegy lakótársulás tartott be. Tartozásnak a 30 nap fölötti tartozásokat nevezzük, de egyértelmű, hogy itt a több mint egy éves tartozások behajtása fog elsőbbséget élvezni” – mondta el Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője. „Hangsúlyozom, hogy nem szeretnénk senkit víz nélkül hagyni, hiszen ez közegészségügyi szempontból sem jó, de az sem járható út, hogy ameddig mások rendesen fizetnek, addig két lakótársulás óriási összegekkel tartozik” – tett hozzá az igazgató.

A lakótársulások által elmulasztott fizetések összesen 1 417 411 lejre rúgnak. 17 lakótársulás mulasztotta el a fizetést, a legkisebb tartozás ezekből 1000 lej, ugyanakkor vannak ennél súlyosabb esetek is. A Közüzemek irányába tartozó jogi személyek első két helyezettje sepsiszentgyörgyi lakótársulásokat takar: ezek egyenként 350 000 lej körüli összeget, azaz nagyjából 70 000 eurót nem fizettek ki ezek a Caminul és Váradi József 13 lakótársulások.

Több cég is gyűjtött össze hatalmas tartozásokat, a legnagyobb érték itt 479 606 lej, az összes tartozás pedig meghaladja a milliós tételt is, összesen 1 209 650 lejre rúg.

Magánszemélyek által felhalmozott összegek a városra lebontva a következők: Sepsiszentgyörgy 155 907 lej, Kézdivásárhely 476 652 lej, Kovászna 545 224 lej, Bodzaforduló 93 136 lej, a vidéki települések elmaradása 90 957 lejt tesz ki. Az intézmények jó fizetőnek bizonyulnak megyeszerte, az elmaradás részükről mindössze 6 876 lejt ér el.

A Közüzemek Rt. az elkövetkező időszakban fel fogja függeszteni a rosszul fizetőknél a vízszolgáltatást, egészen az adósságok törlesztéséért.