Aquacov

A drágítás elkerülhetetlen

Image Description

Simán átment a december elsejei ünnepség finanszírozása Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén, vitát – cseppet sem meglepő módon – a vízszolgáltatás díjának emelése váltott ki. A tanács, félóra tárgyalás után, valójában az eredeti változatot hagyta jóvá: a víz igenis drágulni fog Kézdivásárhelyen is. 

A gond annak kapcsán került a testület napirendjére, hogy a megyei tanácsnak ki kellett jelölnie egy megbízottat, aki részt vesz az Aquacov ülésén, ahol a vízdíjemelésről szavaznak.

Balázs Attila, az Erdélyi Magyar Néppárt kézdivásárhelyi tanácsosa azt javasolta, hogy a megyei tanács küldötte ne szavazza meg az emelést, mert a kézdivásárhelyi lakosok által kapott víz minősége „köszönőviszonyban sincs” azzal, amit a szerződésben írnak.

– Ezen az sem változtat semmit, hogyha a hibát nem a víz, hanem a csövek minősége okozza, amelynek rendbetétele – elvben – nem a szolgáltató, hanem az önkormányzat feladata – szögezte le a tanácsos. 
Sabin Calinic, a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselője úgy fogalmazott: ne arra hatalmazzák fel a megye képviselőjét, hogy felemelje a kezét, hanem arra, hogy elemezze a helyzetet, és azt követően döntsön, hogy támogatja-e vagy sem az áremelést. Az ügyvéd azt is lehetségesnek tartja, hogy a lakók esetleg a fogyasztóvédelemhez fordulnak azzal, hogy nem a szerződésnek megfelelő szolgáltatást kapják, s nagy valószínűséggel nekik adnak igazat, „s akkor mit értünk el?” – vetette fel.

Varga Zoltán jegyző arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelés mértékéről egy központi hatóság döntött, „azt megváltoztatni nem, esetleg elutasítani lehet”, akkor meg elölről kell kezdeni az egész procedúrát.
A dolgok ilyetén állása mellett Fazakas Péter (EMNP) azt javasolta, hogy akkor emeljék a díjat, de azok, akiknél minősíthetetlen víz folyik, „kapjanak valamiféle kompenzációt”. Benedek Erika (EMNP) azt vetette fel, hogy „differenciált díjszabást” alkalmazzanak aszerint, hogy milyen minőségű a szolgáltatást, ám kiderült: a tarifának megyeszinten egységesnek kell lennie.

Tamás Sándor megyetanácselnök közölte: azt javasolta, hogy a város és a cég „jöjjön egy életszerű technikai javaslattal”, hogy mit kell csinálni, és akkor a megyei tanács (amely 17%-os tulajdonnal rendelkezik a társulásban) jövő évi költségvetésében pénzt különít el erre a célra.

A vízművek jelen lévő igazgatója kifejtette: ők már előterjesztettek egy erre vonatkozó javaslatot. Kozsokár Attila rámutatott: az ország 43 regionális szolgáltatója közül a 38. helyen vagyunk, ami a tarifa mértékét illeti, és ha jóváhagyják ezt a kb. 8 százalékos emelést, akkor a 32 helyre „ugrunk elő”.

Ezt követően szavazásra bocsátották a tervezetet, amely annyira megosztotta a tanácsot, hogy a jegyzőnek le kellett jönnie az emelvényről, hogy össze tudja számolni a voksokat. A javaslatot tizenhét tanácsos támogatta, négyen ellene szavaztak, négyen tartózkodtak, két tanácsos érintettségre hivatkozva nem szavazott.

Abban maradtak, hogy az Aquacovnak a mostanit követő ülése előtt megfogalmaznak egy álláspontot, ami figyelembe veszi a tanácsban elhangzottakat.