Aquacov

Az utcai veszteségek nem terhelik a fogyasztókat

Image Description

A közösségi médiában visszatérő gondolat, hogy a csőtörésekből származó veszteségeket a polgároknak kell fedezniük: ez azonban nem felel meg a valóságnak.

„Elképzelhetetlennek tartom, hogy olyan veszteséget, amelyért nem a fogyasztók felelősek, nekik számlázzunk ki. Nem lenne normális dolog. Volt rá példa, hogy valóban, több napig folyt a víz egy csőtörésnél, és nem érkezett senki oda, hogy megjavítsa. Nem jó állapot, azonban egy kicsit úgy kell elképzelni ezt is, mint a sürgősségen a betegek ellátását: nem az érkezési sorrend, hanem a probléma súlyossága szerint határozzuk meg a feladatok elvégzésének sorrendjét, mivel nincs akkora csapatunk, hogy minden problémát azonnal oldjunk meg. Nyilván, veszteség ez számunkra, hisz jó minőségű víz folyik el, így igyekszünk a leghamarabb megjavítani a bajt” – fogalmazott Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője.

Az igazgató elmondta, hogy csőtörés és csőtörés közt van különbség: lehet, hogy egy adott helyen szemmel láthatóan szivárog a víz, azonban ha egy másik helyen többszáz ember maradna víz nélkül javítás hiányában, akkor természetesen a nagyobb probléma kezelésére összpontosítanak.

Arra a kérdésre, hogy akkor mi a vízszámlán feltüntetett veszteség, a Közüzemek Rt. képviselői hangsúlyozzák: az a tömbházi fő vízórák, és a lakásokban elhelyezett költségelosztó órák közti különbség. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a főóra után folyik el nagy mennyiségű víz, azt már a lakók fedezik, hiszen a lakóbizottság felelős a tömbház belsejében található vezetékek karbantartásáért. Ha valakinek az otthoni vízórája után szakad ki a vezetéke, akkor természetesen az illetőt terheli az elfolyt víz költsége.

Kozsokár Attila elmondta, hogy a tömbházi vízveszteség rendszerint kis mértékű. A Közüzemek Rt. saját maga is komoly vízfelhasználó: a vezetékek mosatása is jelentős tétel – ezt könyvelésileg veszteségként írják le. A csőtörések által okozott veszteség is leírásra kerül. „Az ideális helyzet az lenne, hogy mihelyt jelentenek egy hibát, megyünk és azonnal javítjuk. Ez az esetek túlnyomó többségében így is van, de mivel mi is küzdünk a munkaerő hiányával, sajnos van rá példa, hogy napok kell elteljenek a meghibásodás és javítás közt. Folyamatosan keresünk munkatársakat pont ezért is, így akit érdekel, azt arra biztatjuk, hogy jelentkezzen, hiszen stabil munkahelyet kínálunk, az elérhetőségeinket a www.apacov.ro honlapon találják meg” – fejtette kis Kozsokár Attila.