Aquacov

Barót is csatlakozhat

Barót is csatlakozhat idén a háromszéki vízszolgáltatás bővítése céljával létrehozott Aquacov Egyesülethez, az erre vonatkozó döntés szeptemberben születhet meg – ismertette Albert Álmos. Az egyesület ügyvezetője leszögezte, a társulás nem kötelező, de olyan lehetőségeket nyit meg az önkormányzatok előtt – pályázatok, finanszírozások, uniós források –, me­lyek csak egyesületi tagként használhatóak ki.
 

Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló, valamint a megyei önkormányzat mellett további 24 vidéki település tagja az egyesületnek, mely szolgáltatást is bővít, átveszi a meglévő rendszereket a falvaktól, ellenőrzi azokat, fogyasztásmérőket sze­rel fel, és átadja a regionális vízszolgáltatónak. Hasonló történt idén Gidó­falván, ahol immár közel 2600 lakosnak biztosítják az ivóvizet, s várólistán sze­repel Uzon és Árkos is. Testületi dön­té­sek nyomán Vargyas, Illyefalva, Bar­doc, Bodok, Gelence, Szentkatolna még ebben az évben belép a társulásba, melyhez a júliusi egyesületi gyűlésen Bo­dzavám, Nagybacon, Esztelnek, Nagy­patak, Réty, valamint Előpatak is csat­lakozott – tájékoztatott az ügyvezető.
A Közüzemek által biztosított szolgáltatás stabil és jó minőségű, ezt próbáljuk elfogadtatni a településekkel, a cél pedig a vízszolgáltatás kérdésének megoldása – fűzte hozzá Al­bert Álmos. Megjegyezte, némely há­romszéki települések ivóvíz- és csatornahálózattal is rendelkeznek, másokban csupán az egyik rendszer épült ki, de például Köpecen, Felsőrákoson vagy Bodosban egyik sem.

Forrás: Háromszék független napilap