Aquacov

Enyhén drágul a víz és a kanális

Image Description

A Közszolgáltatások Országos Szabályzó Hatósága (ANRSC – Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) közölte az ivóvíz és szennyvíz új, Kovászna megyei árát: májustól már kicsivel többe kerül mindkét szolgáltatás.

Kozsokár Attila a Közüzemek Rt. vezetője elmondta „Használjuk inkább a drágulás kifejezést, mint az ár kiigazítást, hiszen lényegében árakat emeltünk, még akkor is, ha csak az infláció értékének megfelelően, illetve a tavaly bevezetett befektetési alapba előirányzott százalékot építjük be az új árba. Az inflációnál 15,5% érték jött rá a tavalyi összegre, ezt nem is részletezném, az áremelés másik összetevője a fejlesztési alap növelése, erről viszont el szeretnék mondani pár dolgot. Fejlesztési alapunk múlt évig nem volt, magyarán a fogyasztóktól beszedett díjak a költségeinket fedezték, illetve kisebb javításokat, beruházásokat. Sokan mondták, hogy az áremelés akkor indokolt, ha a szolgáltatás minőségén javítunk. Mélyen egyetértek velük. A tavaly bevezetett fejlesztési alapunk ezt a célt szolgálja.
Ez egy folyamat, amely zajlik és ami nem szabad leálljon. Kézdivásárhelyen például 4 év alatt 30%-ra esett vissza a meghibásodások száma, ott nagyon látványos a javulás. Tökéletes most a rendszer? Nem, de nekünk az a célunk, hogy a fogyasztó minél kevesebbet érezzen ebből. A befektetési alapunk Kovásznán már nagyobb munkálatra lett fordítva, Bodzafordulón évek óta húzódó munkákat fejezünk be belőle és folytathatnám. Erre szükség van, mert bajok mindenütt vannak. Az a pénz, ami ebbe az alapba folyik be a kifizetett számlákból a fogyasztókhoz kerül vissza. A befektetési alapba befolyó összeget is emelnünk kellett, ez megfelel az AQUACOV Közösségfejlesztő Egyesület által tavaly elfogadott árpolitikában rögzített 5,7%-nak”.

Az új, hozzáadottérték-adót (TVA-t) is tartalmazó árak a következők: víz 8,01 lej (korábban 6,66 – 1,35 lejjel több), szennyvíz 5,62 lej (korábban 4,68 – 0,94 lejjel több). A Közüzemek Rt. statisztikái szerint egy átlag Kovászna megyei fogyasztó 2,7 m³ vizet fogyaszt havonta, ami víz és szennyvíz díjjal szorozva 36,8 lejnek felel meg. Az új árak májusban (azaz a május 1 után kiállított számlákon) lépnek érvénybe. Az egyéni fogyasztók a www.apacov.ro honlapon jelenthetik és fizethetik számláikat.