Aquacov

Fontos munkálatokra pályáznak

Image Description

Saját költségvetésből kisebb beruházásokra futja, azonban az igazán nagy és látványos fejlesztéseket EU-s és hazai alapokból kívánja lefedni a Közüzemek Rt. – számolt be Kozsokár Attila, a szolgáltató vezetője.

„A fotovoltaikus áramelőállítást célzó pályázatunk kész a leadásra, amely a legnagyobb áramigényű egységeinket, a sepsiszentgyörgyi és kézdivásárhelyi szennyvíztisztító ellátásában segítene be: nyáron, ideális körülmények között, az áramszükséglet kétharmadát, télen közel felét lehetne ilyen módon megtakarítani” – fogalmazott Kozsokár Attila.

Az igazgató a megye térségeivel kapcsolatban elmondta, hogy kézdiszéken Gelence és Ozsdola községek csatornázása a cél, ezeket is a kézdivásárhelyi szennyvíztisztítóra akarják rácsatlakoztatni.

Úgy Kézdivásárhelyen, mint Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán terveben van több, kisebb utca csatornázása is. A megyeszéken az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR-ből) konkrétan 6 utcában akarnak vízvezetést megoldani, összesen 1937 méter vezeték lefektetésével, illetve 18 utcában zajlanának kanalizálási munkálatok, összesen 6139 méter hosszon – a pályázott összeg 1,65 millió euró.

Kovászna városban 21 utcában van tervben vízvezetékeket érintő munka, összesen 5990 méter hosszban, 23 utcában szennyvízvezeték 5833 méter távon, 1,7 millió euró értékben. Mindkét városban szándékoznak nagy teljesítményű, mobil generátorokat is vásárolni.

A Közüzemek Rt. másik nagy pályázata a Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) keretében zajlik, ennek értéke 9,8 millió lej, és 3000 digitális, távolról leolvasható vízórát, 110 távolról vezérelhető nyomásmérőt, 5 automata vízminőségellenőrző berendezést is magába foglal – és lényegében segítik a cég munkájának digitalizálását.