Aquacov

Gidófalva községben a hálózat átalakítása a megoldás

Image Description

A Közüzemek Rt-hez huzamosabb ideje érkeznek kisebb-nagyobb panaszok Gidófalva, Étfalvazoltán és Fotosmartonosról. A problémák rendszerint a víz minőségéhez kötődnek, ami a vízszolgáltató elemzése szerint a fogyasztással áll összefüggésben.

„Ismét egy olyan helyzettel szembesülünk, amikor azt látjuk, hogy egy kisebb rendszer kapacitása nem elegendő a használathoz. Ahogy telnek az idő, a helyzet is romlik: Gidófalva községben nagyjából 800 szerződésünk van, ipari fogyasztókat is beleértve. Nagy a gyanúnk, hogy újra az öntözés lesz a probléma, hiszen, ameddig márciusban csupán Gidófalva fogyasztása 1800 m3 víz volt, addig júniusban ez a szám már 2800-ra nőtt, ebből 1400 m3-et egy farm fogyaszt el. A fogyasztás növekedésével a vízminőség is romlik – a rendszert így vettük át, és a jelenség évről-évre erősödik” – fogalmazott Kozsokár Attila, a szolgáltató igazgatója.

„A megoldást is tudjuk, a POIM keretében meg is pályáztunk rá pénzt: a jelzések alapján a teljes községet érinti a probléma, ami a víz előállításához kötődik. Leegyszerűsítve a dolgot: nagyobb kapacitásra és tisztább vízre van szükség. Ennek érdekében pár éve már elkezdődött egy vezeték elindítása Sepsiszentgyörgyről Szépmezőn át Gidófalva felé: ezt foglaltuk bele az EU-s pályázatunkba, hiszen 6 km távra kellene vinni egy nyomóvezetéket, a szentgyörgyi vízzel pedig mindkét gond megoldódna” – mondta el Kozsokár Attila.

Az igazgató leszögezte: Gidófalva önkormányzatával rövidtávú enyhülést jelentő megoldásokról is tárgyalnak, a megoldás azonban a hálózat átalakítása: „Itt az a kérdés, hogy megvárjuk, hogy nyer a pályázat vagy sem és akkor lépünk, vagy közösen próbálunk máshonnan pénzt szerezni erre a projektre. Mi nyitottak vagyunk, a polgármester meglátásom szerint szintén szeretne lépni. 6 km vezeték sok, azonban relatív hamar tudna megvalósulni hiszen lakott településen kívül kellene haladni, nagyjából engedélyeztessél együtt becslésünk szerint 6-9 hónap alatt lehetne egy olyan megoldást nyújtani, amennyiben kerül rá finanszírozás, ami megoldja az emberek problémáját a községhez tartozó összes településen.”