Aquacov

Gigatartozások: a legtöbb esetben sikerült megegyezni

Image Description

A többi lakóval szemben igazságtalan, ha pár lakó elmulasztja a víz- és szennyvízszámla kifizetését. Nehezebb a helyzete azoknak a lakótársulásoknak, amelyek 6 számjegyű összegekkel tartoznak a Közüzemek Rt. felé.

„Mindenki tapasztalja, hogy milyen energiaárak vannak jelen pillanatban. Mivel a víz- és szennyvízhálózat működése elektromos árammal működő pumpákkal van megoldva, ezért komolyak a költségeink. Az, hogy a számlákat kifizessék, fontos: garanciát jelent arra, hogy továbbra is tudunk szolgáltatni, hiszen senki sem szeretne víz nélkül maradni. Mivel Sepsiszentgyörgyön egy-egy lakótársulás olyan mértékű adósságot halmozott fel, amelyet nem tudnak egyik napról a másikra rendezni, megpróbáltunk olyan megoldást találni, amely a fogyasztóknak is megfelel: több részletre osztjuk fel az adósság törlesztését” – fogalmazott Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője.

Az igazgató elmondta: a legtöbb lakótársulás képviselője megértette a helyzet súlyosságát, aláírta az elmaradások részletes fizetését célzó megegyezést. Ilyen esetben az összeg sem nő tovább, az elmaradásra nem számolnak a továbbiakban késedelmi kamatot. Kisebb elmaradások esetén 12 hónapra osztották fel a részleteket, a jelentősebb összegek esetében viszont ez az idő, akár 36 hónapot is elérhet.

„Hangsúlyozom, nem az a cél, hogy felfüggesszük a szolgáltatást egy-egy tömbházban, sőt, ellenkezőleg. Az emberek többsége, olyan emberek is, akik kevés pénzből élnek, akarnak fizetni – ezzel a jóindulattal élnek egyesek vissza. Pillanatnyilag két olyan lakótársulás van Sepsiszentgyörgyön, amelynek a lakóbizottsági elnökével a héten sikerült megegyeznünk: a Căminului társulás, amelynek 440 000 lejes gigatartozása van és 36 részletben fizeti ki azt, illetve a Váradi, amelynek 360 000 lej az adóssága és amelynek képviselőjével szintén úgy tűnik, hogy egyességre jutottunk. Sajnos van még más, jelentős elmaradással rendelkező lakótársulás is, akikkel ha nem tudunk megegyezni, az is lehetséges, hogy nem hagynak nekünk más lehetőséget, muszáj lesz a vizet elzárnunk. Ez úton is arra kérem a lakóbizottságok vezetőit, hogy ne növeljék tovább a tartozás összegét, hiszen, ha így tesznek, éppen a lakóknak ártanak a leginkább. Nyitottak vagyunk, a 3 éves felosztást tudjuk vállalni, bármikor készek vagyunk tárgyalni” – szögezte le Kozsokár Attila.

Az igazgató beszámolt olyan esetről is, amikor egy magánházban lakó személy, bár otthon tartózkodott, nem engedte be a Közüzemek Rt. munkatársait, hogy a tetemes tartozás miatt elzárják a vizet. „Ilyenkor is tudunk lépni, de az adós magának árt: ha el kell a vezetéket zárjuk, akkor aszfaltot is kell feltörni, nehézgépezetre van szükség – ezek olyan költségek, amelyek őt terhelik. Ahogy a fizetés megtagadásakor a gáz, villany, telefon, internet és a többi szolgáltató leállítja a szolgáltatást, mi sem lehetünk kivételek. Ha az ember adósságot adósságra halmoz, akkor nem hagy nekünk más lehetőséget” – összegzett az igazgató.