Aquacov

Kárpótolják a kovásznai fogyasztókat

Image Description

November 23-25-e között Kovásznán négy probléma okozott szinte 3 napos üzemzavart, amelynek következményeként a fürdőváros felsőbb fekvésű házai, illetve az emeleti tömbházlakások egy része víz nélkül maradtak.

„Ekkora kimaradás rengeteg problémát okoz a fogyasztók életében: elsősorban tőlük szeretnénk bocsánatot kérni a történtek miatt, amin az sem javít sokat, hogy az adott periódusban  folyamatosan a helyreállításon dolgoztak kollégáink” – közölte Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. igazgatója.

Az első probléma, amit Kovásznán szinte minden fogyasztó érzékelt, a víz turbiditása: az elvárt átlátszó színből erősen zavarossá vált – ennek ellenére nem káros az egészségre. A problémát az esőzés és a fakitermelés együttese okozza, hiszen Kovászna javarészt a Bászka patakából kapja a vizét, azaz felszíni vízből és nem fúrt kútból, mint a megye más települései. Kozsokár Attila elmondása szerint itt két megoldás létezne: az ülepítés valamilyen vízgyűjtő tóban, illetve egy nagy víztározó tartály telepítése, így azokra a periódusokra, amikor zavaros a víz, egész egyszerűen a tartályból látnák el a várost. A szolgáltató ez utóbbit befoglalta az Európai Uniós pályázatába, hosszú távon ez lesz a megoldás.

Gondot okozott két, az ortodox templom környékén történt meghibásodás is, amely a nyomóvezetéket érintette.

Az igazi probléma azonban a Csere környéki víztartálynál adódott: amikor már sikerült feltölteni a tartályt, kiderült, hogy közben elromlott a szelep, amely a víz áramlását lehetővé teszi – azaz nem tudott olyan tempóban kifolyni a víz, hogy el tudja látni a fogyasztókat, nem tudott akkora nyomás keletkezni, amely pl. az emeletekre, vagy a magasabban fekvő Vajnafalvára is felvigye a vizet.

„Fontosnak tartjuk, hogy egy ilyen helyzetben valami konkrét gesztust is tegyünk fogyasztóink felé: kollégáink dolgoznak az érintett helyek azonosításán, az ott élők 10% árengedményt kapnak a következő vízszámlájukra” – mondta el Kozsokár Attila.