Aquacov

Kézdivásárhelyen már jövő évre készülnek

Image Description

„Fele annyi csőtörésünk volt az idén, mint tavaly” – összegzi a kézdivásárhelyi szezon statisztikáját Pap Lajos, a Közüzemek Rt. kézdivásárhelyi megbízottja. Elmondása szerint, az történik, amit pár éve felrajzolt a szolgáltató: az 50-60 éves vezetékek cseréje nyugalmat hoz a lakóknak.

Ez konszolidálási folyamat, amit folytatnunk kell – összegez a szakember, aki azt is elmondja, hogy a városban feltérképezett rossz minőségű vezetékek cseréje eredményeket szül: évente szinte feleződik a csőtörések száma: 2020-ban 96 ilyen eset volt, 2021-ben már csak 68 és 2022-ben eddig mindössze 37.

Az idei munkálatokból a Mihai Eminescu utca emelkedik ki, ott mára már minden háztartást csatlakoztattak az új vezetékre – a környék korábban kiemelten problémás volt. Az idén még az egykori keményítőgyár parkolójában van egy hosszabb vezetékcsere betervezve, ez azonban nem jelent majd nagy gondot a környéken. A továbbiakban a Turóczi Mózes Általános Iskola Új utcai bejárata előtt található vezeték szakasz van hátra (Mihai Eminescu utca és Fecske utca közötti szakasz), azonban Pap Lajos ezt a munkálatot a jövő évi nyári vakációra tervezi, hogy az iskolának se jelentsen gondot.

2023-ra a Kert utca víz és szennyvízvezeték cseréit tűzték ki célul, a munkálatnak azonban csak tavasszal látnak neki, hiszen a tél mindenképp akadályt gördítene a haladás útjába, a közlekedés pedig hosszabb ideig sínylené meg a helyzetet.

Pap Lajos a Kert utcán kívül a Luther Márton, illetve a 1918. December 1. utcát említette, mint potenciális felújítási célpont, ezt azonban a városháza képviselőivel együtt döntik majd el, az elkövetkező hetek során. Pap szerint mindkét utcában indokolt lenne a munka, azonban csak olyan munkálatot akar elvállalni, amelyet el is tudnak tempósan végezni.