Aquacov

Kisebb munkálatok következnek Sepsiszentgyörgyön

Image Description

A Közüzemek Rt. terv szerint végzett a sepsiszentgyörgyi Gyár utcában zajló vezetékcserével, így az aszfaltozást kivitelező cég, a Geiger zavartalanul folytathatja a munkát.

Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője elmondta: „A Gyár utcai munkálatok befejezése egyértelműen a fontossági lista első helyén szerepelt, hiszen egy rendkívül forgalmas útszakaszról van szó. Itt az volt a cél, hogy a többi kivitelezővel ne hátráltassuk egymást és ez teljesült. Bár volt szó korábban további nagyobb munkálatokról, ezek egyelőre nem kerültek napirendre, ami teljesen érthető, hiszen előbb mindenki a megkezdett munkálatokat akarja lezárni. A mi szemszögünkből ez nem is baj, hiszen összegyűlt több olyan rövidebb időt igénylő munkálat, amely fontos, még akkor is, ha kevesebb városlakót érint, hiszen a rendszer karbantartása, korszerűsítése mindig cél.”

Butyka Elemér, a Közüzemek Rt. technikai igazgatója szerint kisebb munkákból is komoly mennyiség gyűlt össze, ebből néhányat el is végeztek már: a Grigore Bălan sugárúton és a Stadion utcában úgynevezett „átkelést”, azaz összekötő csövet kellett cserélni, még mielőtt a Geiger aszfaltozni kezdene – az ásások nyomán mindig rokkan a föld, így fontos, hogy az aszfaltozás előtt megfelelő idővel legyen befejezve a csere, hogy a kész útfelületen ne lehessen érzékelni semmit. A Csíki utcában zajló útépítés során két ízben is sérült vezeték és tűzcsap – az egyik ilyen eset a közösségi médiában is nagy visszhangot kapott, a Közüzemek természetesen javította ezt is. A Păiuș David és Oltmező utcában a járda kialakítása és javítása azt is jelenti, hogy a tűzcsapokat fennebb kell emelni – ezen is folyamatosan dolgoznak.

A szennyvíz és esővíz elvezetésének kérdésével is foglalkoznak az elkövetkező időszakban: az esővízlefolyókat védő rácsok tisztítására két embert alkalmazott a Közüzemek. Van olyan hely is, ahol arra lehet következtetni, hogy korábban összekeveredett a szennyvíz és az esővíz hálózat, ezeket külön fogják választani az elkövetkezőkben a város több pontján is.

Felszerelték a város első intelligens tűzcsapját a Domokos Géza és a Cigaretta utca kereszteződésére: Butyka Elemér beszámolója szerint ez a hálózat a digitalizálásnak egy része, a tűzcsap képes folyamatosan figyelni a hálózati nyomást meg azt is, hogy hány alkalommal nyitják meg, mekkora mennyiség halad át rajta, illetve távolról is vezérelhető. Idén további 4 hasonló tűzcsap felszerelése is következik, a város eltérő pontjain. Butyka elmondta: a dugulásokat elhárító autó is vizet használ, így fontos, hogy ne kelljen a város egyik sarkából a másikig átmenniük a tartály megtöltése miatt, amit a tűzcsapokból könnyedén meg tudnak oldani.

A víz minőségére is odafigyel a Közüzemek Rt: a Păiuș David, a Pacé és a Világlátó víztartályok kitakarítása és karbantartása fontos eszköze ennek – ezekre és sok más munkálatra is sor kerül az elkövetkező időszakban.