Aquacov

Környezettudatosságra nevelik a gyerekeket

Image Description

Huszonnégy Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Kézdivásárhelyről, Lemhényből, Lisznyóból és Sepsiszentgyörgyről érkezett diák részvételével tartották a harmadik Természet, az élet forrása című tábort a hét elején Bikfalván a Zöld Nap Egyesület szervezésében, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület és az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület támogatásával.

Kovászna Megye Tanácsa és a két közösségfejlesztési egyesület nagy hangsúlyt fektet a fiatalok környezettudatos életmódképzésére, ismereteik gyarapítására – írja közleményében az intézmény sajtóirodája. Éppen ezért lehetőség szerint minden olyan civil kezdeményezést támogatnak, amellyel bevonhatják a megye lakóit az őket érintő programokba. Ezúttal a gyerekek környezetbarát gondolkodásának, szemléletének alakítása kapott hangsúlyt. Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor célja a gyerekek figyelmének arra irányítása, hogy mennyire fontos helyesen gazdálkodni a hulladékkal és az életet adó vízzel, mert Földünket mi, emberek tesszük tönkre, fojtjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adnunk másoknak, így talán élhetővé tehetjük bolygónkat.

A hétfőtől szerdáig tartó táborban a diákok csoportos játékok segítségével sajátították el a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a víz takarékos használatának szabályait, szakmai bemutatót is hallgathattak. Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület szakfelügyelője úgy véli, a résztvevők a viszonylag rövid idő alatt elsajátított ismereteket megőrzik, a lécfalvi hulladéktározónál látottak arra ösztönzik őket, hogy odafigyeljenek a hulladék szelektív gyűjtésére.

Az életet adó víz, annak hiánya és észszerű használata volt a témája Fazakas András, az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület igazgatója előadásának.

Elhangzott, fontos már gyerekkorban megtanulni, a víz nem végtelen és örök. A Föld víztartalékát nagyon sok esetben pazaroljuk főleg a háztartásokban, ahol a csapot akkor is nyitva hagyjuk, ha éppen nincs szükségünk vízre, de ugyanekkora gond az is, hogy a lefolyón minden olyan háztartási hulladékot leengedünk, ami szennyezi a vizet.

Sokan el sem képzelik, hogy mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy a lefolyt vizet megtisztítsák és használhatóvá tegyék.

A táborban sporttevékenységek is zajlottak, volt tánc, továbbá az egészséges életmódra való nevelésben két külföldi önkéntes segédkezett: a magyarországi Fabók Zsófia és a spanyolországi Carmen Gallardo nutricionista.

Forrás: Háromszék független napilap