Aquacov

Már nincsen gond Sepsiszentgyörgyön, Gidófalván is javult a helyzet, Kézdivásárhelyen zajlik a munka

Image Description

Az elmúlt hetekben, Sepsiszentgyörgyön több, egymástól látszólag független helyszínen is volt tapasztalható a víz elszíneződése, illetve helyenként ennek a súlyosabb változata. A Közüzemek Rt. az elmúlt 7 napban már nem kapott bejelentést ilyen jellegű problémákról a megyeszéken.

A víz elszíneződése a Csíki utcai munkálatok következménye, ami még a vízszolgáltató számára is meglepő volt, hogy a város alacsonyabban fekvő zónáiban sok helyen lépett fel a probléma. Sepsiszentgyörgy esetében rendkívül ritka a vízminőség romlása, ezek rendszerint vezetékszakadással, vezetékcserével állnak összefüggésben és csak rövid ideig tartanak. A Csíki utcai vízvezetékcsere és az új vezetékek bekötése egy olyan ágon történt, amely a város több zónájába is eljuttatta a szennyeződést. A szolgáltató megfigyelése szerint a városlakók panaszai elsősorban az alacsonyabb fekvésű utcákból érkeztek.

„Teljességében értjük, hogy a fogyasztók számára egy ilyen helyzet dühítő. Az esetek többségében igyekszünk minimalizálni az ilyen helyzeteket, most ez most sajnos nem sikerült. Technikailag nincs más megoldás, a rendszerből ki kell tisztuljon a szennyezett víz. Kollégáink elemzése szerint ez meg is történt, nem kell további gyengébb minőségű vízre számítani. Arra kérek nyomatékosan mindenkit, hogy ha gond van a víz nyomásával, minőségével jelezze a diszpécserszolgálatunknak a 0744326104-es számon, akár sms-ben, whatsapp üzenetben. Azért fontos ez, mert egyrészt csak olyan problémát tudnak a munkatársaink megoldani, amiről tudnak, másrészt, ha egy egész zónát érintő kérdésről van szó, könnyebb meghatározni, hogy hol kell közbelépniük” – hívta fel a figyelmet Kozsokár Attila igazgató.

Gidófalva esetében, ahonnan a különösen száraz napok során több panasz is érkezett, szintén sikerült javítani a víz minőségén. „Konzultáltunk a település vezetőségével, amivel sikerült rövid távú megoldásként javítanunk a szolgáltatáson. Szakmai véleményem, hogy hosszú távon vagy a helyi vízházakon kell majd fejleszteni, vagy Sepsiszentgyörgyről kell vezetéket vinni – ez az utóbbi részlegesen meg is történt, de komoly beruházást igényelne a befejezése. Technikai szempontból ez a jobbik megoldás, de majd idővel kiderül az is, hogy milyen irányba tudunk ezzel a kérdéssel haladni” – fogalmazott az igazgató. Kozsokár Attila elmondta: július utolsó heteiben összesen 9 alkalommal mostak hálózatot Gidófalván, augusztusban eddig 1 alkalommal, de sor kerül majd a vízgyűjtő tisztítására is.

Kézdivásárhelyen folyamatosan zajlik a rendkívül rossz állapotú vezetékek cseréje. Az úgynevezett vörös zónák felszámolása szépen halad, Pap Lajos helyi vezető szerint a Mihai Eminescu utcában már a végénél tartanak a munkálatok, ha az időjárás nem okoz nagy galibát, a hét végéig végezhetnek. Az utca ideiglenes visszaaszfaltozásával kapcsolatosan elmondta, azon múlik, hogy mikor érkezik a gázszolgáltató csapata. Pap szerint a munkálat nehéz része ezzel lezárult, következhet az Új utca, ami azért kihívás, mert nem lehet tudni, hogy hol található a vízvezeték: „Nem is tudom, hogy lehetséges, hogy nincsen semmilyen dokumentum arra vonatkozóan, hogy hol tálálható a cső, de egyszerűen nincs. Ezért is hagytuk ezt a munkálatot a végére, mert a talány miatt lehet, hogy több ideig kell keresnünk, nem akartuk a forgalmat fölöslegesen feltartani. A dologban egy pozitívum van: ha végeztünk, fogjuk már tudni ezt az információt”.