Aquacov

Nagy értékű megyei projekt

Image Description

Barót helyi tanácsa jóváhagyta a település csatlakozását egy, az Aquacov Közösségfejlesztő Egyesület által lebonyolítandó pályázathoz, melynek sikeres véghezvitele esetén jobb minőségű víz folyhat a baróti csapokból, de nem csak: a pályázat révén a városhoz tartozó falvak lakói is vezetékes vízhez juthatnának.

Ha megyei szintű pályázatokról, megvalósításokról van szó, Baróton – talán nem ok nélkül – egy kicsit „visszafogottabb” a lelkesedés, így a jelenlegi csatlakozást is csak az RMDSZ-es városatyák szavazták meg. A többiek szerint a megyével való közösködésnek eddig mindig Barót itta meg a finoman szólva nem mindig „tiszta” levét, s ez szerintük ezúttal sem lesz másképp. Cikkünkben megpróbáljuk összegezni, mit is jelenthet ez a pályázat a városnak. A pályázattal kapcsolatban Fazakas András Leventét, az Aquacov vezetőjét és Kozsokár Attilát, a sepsiszentgyörgyi Közüzemek igazgatóját kérdeztük. Mint köztudott, Barót 2014-ben csatlakozott az Aquacov Egyesülethez, mely a megbízott sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt. Regionális Szolgáltató révén jelenleg a megye számos településén szolgáltatja a vizet, a továbbiakban esetleg a városban, de más erdővidéki településeken is átvenné a szolgáltatást.

Mint azt Fazakas András és Kozsokár Attila is részletezte lapunknak, az átvétel nem megy egyik napról a másikra, eltarthat akár egy évig is, és azzal kezdődik, hogy az önkormányzatoknak jelezniük kell, hogy át szeretnék adni a szolgáltatást. Azt mondták, Erdővidéken több önkormányzat is van, aki ezt szeretné. Barót helyzetére ténylegesen nem utaltak, de egyértelműnek tűnik, hogy, ha már Aquacov pályázatból építenének új hálózatot, akkor a szolgáltatást is átvenné a sepsiszentgyörgyi Közüzemek, de ehhez előbb egy alegységet kellene Baróton létrehozniuk. A pályázat ezt is tartalmazza – tudtuk meg.

Hogy még mit tartalmaz Erdővidék esetében a közel 7 és fél millió eurós értékű pályázat? A baróti vízfogó és vízkezelő állomás bővítését, klórozó telepek létesítését a falvakban (Bodos, Miklósvár, Köpec, Bibarcfalva), vízvezetékek lefektetését Barót–Köpec– Miklósvár, illetve Barót–Bibarcfalva–Bodos útvonalon, szivattyúállomás létesítését Baróton, a város elosztó vízvezeték-hálózat korszerűsítését és bővítését, a vízvezeték-hálózat megvalósítását Köpecen, Miklósváron, Bibarcfalván és Bodosban, víztartályok telepítését stb.

Az Aquacov által megbízott szaktanácsadó cég jelenleg azon dolgozik, hogy megállapítsák talán a legfontosabbat: honnan, hogyan kerülhet a baróti és a hozzátartozó falvak kiépítendő vezetékeibe tiszta, fogyasztható víz? Az Aquacov igazgatója szerint az elkövetkező hetekben ezzel kapcsolatosan döntés várható. Bár korábban felvetődött az a lehetőség is, hogy akár Sepsiszentgyörgyről szivattyúzzanak vizet Barótra, inkább azt szeretnék, ha helyi, környéki forrásból (akár új kutak fúrásával) tudnák az ellátást megoldani. Bízzunk abban, hogy a jelentős beruházás megvalósul, s ezzel vízellátás tekintetében egy új szintre lép Barót és környéke.

Forrás: Székely Hírmondó