Aquacov

Nagyjából behozták a lemaradást

Image Description

Bodzafordulót leszámítva sikerült lezárnia az Aquacov Közösségek Közötti Társulásnak a közüzemekkel együttműködésben a megye négy városa ivóvíz- és csatornahálózatának bővítését, korszerűsítését célzó, európai uniós forrásokból finanszírozott munkálatait. Az illetékesek beszámolója szerint az elmaradt beruházások befejezése a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban megoldható, meg is kapták az erre vonatkozó minisztériumi elvi jóváhagyást.

Amint arról korábban már beszámoltunk, a Bodzaforduló, Kézdivásárhely, Kovászna és Sepsiszentgyörgy ivóvíz- és csatornahálózatának, valamint a kezelő- és tisztítóállomások, kutak korszerűsítését és bővítését célzó munkálatokat a környezetvédelmi ágazati program keretében elnyert támogatásból fedezik. A pályázat lebonyolítója az Aquacov Közösségek Közötti Társulás, a műszaki hátteret pedig a regionális szolgáltatóvá alakult Közüzemek Rt. biztosította, utóbbi vállalat kezelésébe kerül egyébként az új rendszer is. A teljes beruházás nagyjából 86 millió euróra rúgott, a munkálatok értéke ebből nagyjából 50 millió euró – derült ki Fejér Sándor vezérigazgató, Kozsokár Attila aligazgató, valamint Balo Attila mérnök, projektfelelős beszámolójából. Háromszéken ez a legnagyobb értékű, uniós alapokból támogatott beruházás.
Kozsokár Attila elmondása szerint Bodzaforduló az egyetlen olyan helyszín, ahol sajnálatos módon csak mintegy ötven százalékban valósult meg a beruházás – a víz- és csatornahálózat korszerűsítése, bővítése akadt el hosszabb ideig. A másik három városban 99 százalékban mindenhol lezárultak a munkálatok, vagyis mind Kézdivásárhelyen, mind Kovásznán, illetve Sepsiszentgyörgyön is a hálózat 20–23 százalékát sikerült kicserélni. Csak a megyeszékhelyen hatvan utcában valósították ezt meg, ebből 38-ban korszerűsítettek, 11-ben bővítettek, illetve két tömbháznegyedben is felújították a hálózatot. Összesen 23 kilométernyi vezetéket cseréltek vagy fektettek le Sepsiszentgyörgyön. A pályázat hét kivitelezési szerződést jelentett, kettőt nem sikerült teljesen lezárni: a bodzafordulói hálózatét, illetve a kovásznai ivóvízkezelő állomásnál maradt még tennivaló. Kozsokár Attila hozzátette: noha a pályázatot még 2015 decemberében le kellett zárni, féléves haladékot kaptak. Szerencsére az elmaradt munkálatok jelentős részét sikerült befejezni, és kevés maradt el, így nem fordulhat elő, hogy a pályázati hatóság visszafizetésre kötelezze a társulást. 
Újságírói kérdésre válaszolva a bodzafordulói helyzet kapcsán kiderült: elviekben meg kellett volna válni a kivitelezőtől – a kolozsvári székhelyű OMS Románia –, hiszen négy év alatt ennyire volt képes, viszont a pályázati hatóságtól is azt a visszajelzést kapták, hogy perre kerülhet sor, amelyet a kivitelező meg is nyerhet (azért is, mert Kézdivásárhelyen és Kovásznán megfelelően teljesítettek), és ez újból a munkálatok leállásához vezethet. Kozsokár Attila szerint a magyarországi anyavállalat nemrégiben közbelépett, miután kiderült, a munkálatok vezetőivel volt a gond, és a jelek szerint máris sikerült átirányítani az eszközöket és a munkaerőt. 
A beruházás hozadékáról Kozsokár elmondta: mind a négy városban jelentősen megnőtt a szolgáltatáshoz hozzáférők száma (még van a száz százalékig, de közelednek), emellett a veszteség és a meghibásodások száma is csökken, illetve mindenképp javul a vízminőség és a rendszer energiatakarékossága.

Forrás: Háromszék független napilap