Aquacov

Napenergiára váltanának a növekvő árak miatt

Image Description

A Közüzemek Rt. a közeljövőben fotovoltaikus rendszereket telepítene: a cég a villamosenergia árrobbanását akarja ellensúlyozni.

Mint ismeretes az egész országban, így Kovászna megyében is növekedett a vízszolgáltatás költsége. Az energiakrízis súlyosan érinti azokat az ágazatokat, amelyeket nagy villamosenergia-fogyasztás jellemez. A víz és szennyvízhálózat működtetése komplex pumparendszerrel zajlik, ezek komoly költséget jelentenek. Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezérigazgatója sürgeti az előrelépést: „Múlt héten három gyűlésünk volt ebben a témában. Idénre volt tervezésre előirányzott összegünk, közben rengeteg pályázat érhető el számos környezetvédelmi alap, PNRR vagy egyéb EU-s alapokból. Teljesen reális, hogy novemberre kész iratcsomónk legyen, amelyben négy nagy fogyasztót szeretnénk javarészt napenergiára átállítani: a sepsiszentgyörgyi szennyvíztelepet, hiszen ez a legnagyobb fogyasztónk, következő nagyságrendben a szentgyörgyi vízház, ezután a kézdivásárhelyi szennyvízfeldolgozó, illetve a céhes város vízháza. Kovászna és Bodzaforduló későbbre maradna, egyelőre azt szeretnénk, hogy jövő évben ez az új rendszer működhessen” – fejtette ki az igazgató.

Kozsokár Attila meglátása szerint sok a lehetőség, 30%, 50%, vagy akár 100%-ban finanszírozott fotovoltaikus rendszerek kiépítésére. „Sok mindentől függ a projekt, de egy nagyobb pályázat megnyerése siker lenne, egy ilyen rendszert ugyanis rendkívül rövid idő alatt tudnak telepíteni. Nekünk a szennyvíztelepeink, vízházaink folyamatosan kell működjenek, a szennyvíz feldolgozásához pedig folyamatosan kell mennie a nagy teljesítményű légbefúvóknak – ez a leggyakrabban használt technológia. Tárolási lehetőségben nem gondolkozunk, hiszen az elég korlátozott és nagyon drága. Arra számítunk, hogy a beruházás megtérülési ideje mindössze 3-4 év, mert amilyen tempóban az árak megugrottak ez teljesen valószínű. Ha arra gondolok, hogy a tavaly nagyjából 5 millió lej volt az éves villanyszámlánk, az idén pedig már ennek triplája, 15 millió lejre számítottunk, akkor mindenképpen fontos ez a beruházás.”

A Közüzemek Rt. több pályázati lehetőséget is megpróbál kiaknázni – ezen a téren gyors eredményekre számítanak.