Aquacov

Geológiai fúrások és a topográfiai felmérések

Március óta folyamatosan zajlanak a tevékenységek a Nagy Infrastruktúra Operatív Programja (POIM) által, EU-s pénzből finanszírozott, ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatok bővítésére kiírt regionális pályázat elkészítésén. Felső-háromszéken elindulva, a koronavírus járvány ellenére is a konzultáns konzorcium szüntelenül végzi a geológiai fúrásokot és a topográfiai felméréseket, készülnek a megvalósíthatósági tanulmányok.    

Aquacov

Projektmenedzseri állás

Image Description

Az Aquacov Közösségfejlesztő Egyesület projektmenedzsert alkalmaz:

Elvárások:

– Legkevesebb 12 osztály

– Projektmenedzser oklevél

– Jogosítvány

– Jó kommunikációs készség, pontosság 

– Angol, német nyelvtudás

– Szervezői képesség, csapatmunka

Ajánlatunk:

– Vonzó bérezés 

– Munkaszerződés meghatározatlan időre, teljes munkaidős állás

Az önéletrajzzal és szakképesítést igazoló iratokkal ellátott kéréseket 2020. június 15-ig fogadjuk a következő címen: Sepsiszentgyörgy, Szépmező 5., Ipari Park Főépülete, földszint, 6-os iroda, vagy a office.aquacov@gmail.com email címen.

Bővebb információval a ‭0761 208031‬-es telefonszámon szolgálunk hétköznap 8:00-16:00 óra között.

Aquacov

Javában zajlanak a munkálatok Bodzafordulón

Az Aquacov Közösségfejlesztő Egyesület, a Kovászna Megyei Regionális Szolgáltató Közüzemek RT. illetve az érintett települések közös összefogással dolgoznak a Bodzaforduló, Zágonbárkány, Szitabodza, Bodzavám, települések szennyvízrendszerének bővítésén. 

A jelen munkálatok keretében egy új szennyvízcsatorna vezetéket helyeznek el a bodzafordulói Cocorii utcában – abban az aknában, amelyben a bodzafordulói és bárkányi vezetékek találkoznak –  erre régóta szükség van, hiszen nagy esőzéskor több alkalommal is kiöntött a víz.  A szennyvízrendszer bővítése által a zágonbárkányi szennyvízet a közvetlenül a bodzafordulói szennyvíztisztítóhoz , így megszűnik a Cocorii utcai gócpont.

Aquacov

Szennyvízhálózat Szentivánlaborfalván

Folyamatban van a szentivánlaborfalvi szennyvízhálózat átvétele és működtetése.

Aquacov

Víz-, csatorna szolgáltatás Barátoson

A barátosi ivóvízhálózat és szennyvízcsatorna rendszer. 

Aquacov

Kovászna megye ivóvíz- és csatornahálózatának korszerűsítése konferencia

Kovászna megye ivóvíz- és csatornahálózatának korszerűsítési projektjének bemutatásáról szóló konferencián egyeztetés történt a megye településeinek képviselőivel a hálózatfelújítási illetve kiépítési munkálatokról. A projekt becsült értéke 100 millió euró, célja a víz- és szennyvízhálózat infrastruktúrájának kiépítése, javítása a megye összes településén. A pályázat a Környezetvédelmi Ágazati Operatív Programon keresztül valósul meg.

Aquacov

A zabolai Csipkés adott otthont az idei környezettudatosságra nevelő tábornak

Image Description

Augusztus 12-15. között harmadik alkalommal került megszervezésre a töretlen sikernek és érdeklődésnek örvendő Természet – Az élet forrása elnevezésű tábor.

A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület által négy évvel ezelőtt életre hívott tábor társszervezésében már harmadszor vesz részt a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület. Idén a bukaresti székhelyű Fepra International Rt. (Felelősséget Átvállaló Társulás) is támogatói szerepet vállalt, hiszen közös érdek az, hogy hangsúlyt fektessenek a fiatalok képzésére, környezettudatos életre való nevelésére, valamint a környezetbarát életmód elsajátítására.

A Kovászna Megye Tanácsához tartozó két közösségfejlesztési egyesület lehetőség szerint támogat minden olyan civil kezdeményezést, amellyel be lehet vonni a megye lakosságát az őket érintő kérdésekbe. A táborban résztvevő 10 és 15 év közötti gyerekek Kézdivásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről, Dálnokból, Kézdiszentlélekről, Gelencéről, Szárazpatakról érkeztek. Gazdag programokon, foglalkozásokon vesznek részt, amelyet hat önkéntes felnőtt vezet, és amelynek keretén belül olyan ismeretekre tehetnek szert a gyerekek, amelyek eligazítást nyújthatnak abban, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy környezetünket, a Földet, vizeinket óvjuk a káros hatásoktól. A játékos előadásokkal tarkított foglalkozásokon a résztvevők megtanulhatták a hulladék helyes szétválasztását, az újrahasznosítás fontosságát és hasznosságát, ivóvizeink tisztántartását, valamint hasznos információkat kaphattak az egészséges táplálkozásról.

Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületvalamint Fazakas András, az Aquacov Közösségfejlesztési Egyesület munkatársai színes, képekkel gazdagon illusztrált előadás segítségével ismertették meg a megye aktuális hulladék- és vízgazdálkodási helyzetét. A táborlakók számára is érthető számadatokkal és példákkal igyekeztek felkelteni a gyerekek figyelmét arra, hogy miért fontos tudatosan figyelni a környezetünkre.

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnökének és az általa vezetett egyesület önkénteseinek célja, a társadalom figyelmének felhívása arra, hogy mennyire fontos helyesen gazdálkodni a hulladékkal és az életet adó vízzel, hiszen Földünket, környezetünket mi, emberek tesszük tönkre. Fontosnak tartják, hogy a birtokukban levő tudást átadják másoknak, főleg a gyerekeknek, ezáltal növelve a hosszú távú fennmaradás lehetőségét.

A szervezők az immár hagyományossá vált tábort a jövőben is megszervezik, hiszen igény van rá, minden évben kétszer-háromszor magasabb azon jelentkezők száma, mint amit a tábor be tud fogadni.

Aquacov

Szem előtt a környezettudatos nevelés – Természet, az élet forrása tábor idén is

Image Description

24 diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között, Bikfalván.

A Zöld Nap Egyesület által, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület társszervezésében megrendezett táborba Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Kovászna Megye Tanácsa, valamint a két közösségfejlesztési egyesület minden évben nagy hangsúlyt fektet a fiatalok környezettudatos életmód-képzésére, ismereteik gyarapítására. Éppen ezért lehetőség szerint minden olyan civil kezdeményezést támogatnak, amellyel bevonhatják a megye lakosságát az őket érintő programokba. A projektben a gyerekek környezetbarát gondolkodásának, szemléletének alakítása kapott hangsúlyt, de nem hiányzott a sport, a tánc és az egészséges életmódra való nevelés sem, amelyet két határon túli önkéntes tanított, a magyarországi Fabók Zsófia és a spanyolországi Carmen Gallardo, aki nutricionistaként dolgozik hazájában.

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor célja a gyerekek figyelmének felhívása arra, hogy mennyire fontos helyesen gazdálkodni a hulladékkal és az életet adó vízzel, mert sajnos Földünket mi, emberek tesszük tönkre, folytjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adjuk másoknak, így talán élhetővé tehetjük bolygónkat.

A háromnapos tábor ideje alatt a diákok csoportos játékok segítségével sajátították el a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a víz takarékos használatának szabályait, de szakmai bemutatót is hallgathattak a két társszervező közösségi egyesület képviselőitől.

Előadása végén Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület szakfelügyelője elmondta: a gyerekek érdeklődnek a téma iránt és meg vagyok győződve arról, hogy a viszonylag rövid idő alatt elsajátított ismereteket mélyen megőrzik magukban. A lécfalvi lerakatnál látott hulladékmennyiség látványa többségüket „sokkolja”, meggyőződésem, hogy a látvány olyan nyomot hagy bennük, hogy mindig oda fognak figyelni a hulladék szelektív gyűjtésére.

Az életet adó víz, annak hiánya és ésszerű használata volt a témája Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgató előadásának, aki szerint „fontos, hogy gyerekkorban megtanítsuk, hogy a víz nem egy végtelen és örök dolog.” A Föld víztartalékát nagyon sok esetben pazaroljuk főleg a háztartásokban, ahol a csapot akkor is nyitva hagyjuk, ha éppen nincs szükségünk vízre, de ugyanekkora gond az is, hogy a lefolyón minden olyan háztartási hulladékot leengedünk, ami szennyezi a vizet. Sokan el sem képzelik, hogy mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy a lefolyt vizet kitisztítsuk, és újra, használatra alkalmassá tegyük. Egy kis odafigyeléssel, nemcsak a saját pénztárcánkat kímélhetjük meg, hanem a természetet is nagymértékben óvjuk, azt a természetet, amit mi kaptunk és utódainknak tovább kell adjunk, lehetőleg kímélt állapotban – részletezte az igazgató.

A tábor népszerűségére való tekintettel mindhárom egyesület már most a közös együttműködést és a további projekteket tervezi.

Aquacov

Nyolcvanmillió eurós projekt

Tíz év alatt építené ki teljes egészében Kovászna megye minden településének víz- és csatornahálózatát az Aquacov Közösségek Közötti Társulás. Az ambiciózus projekt több mint 80 millió euróba kerül. 

Az elképzelés „egyszerű”: mindenhová kell vinni egy csövet, amelyben „odamegy” a víz, és egy másik csövet, amin „eljön” a szennyvíz. A gyakorlat kissé bonyolultabb…
Henning László megyetanácselnök-helyettes tulajdonképpen félig egyetért ezzel a felvetéssel.
– Az addig rendben van, hogy „mindössze” le kell fektetni néhány száz kilométer csövet. Ez amúgy egy őrült nagy munka, de azt gondolom, hogy ez valóban a projekt könnyebbik része. Ha van hozzá pénz (s ennyi pénz a tudomány jelenlegi állása mellett csak európai uniós alapokból lehet), akkor ki kell ásni a sánco(ka)t, bele kell fektetni a csöve(ke)t, és – normális körülmények között – a rendszernek működnie kell. A nagyobbik gond szerintem éppen a működtetés! Ez az, ami óriási fegyelmet, nagyfokú szervezettséget igényel. Azt reméljük, hogy ezt is meg tudjuk csinálni. Ezért hoztuk létre az Aquocov Közösségek Közötti Társulást – nyilatkozta az elnökhelyettes.

Kicsi iroda, nagy pénz
Ha az Aquocov Közösségek Közötti Társulás, a Közművek Rt.-vel együtt, az önkormányzatok nevében 85 millió euróra pályázik, akkor – jelentem – rongyrázásról nem lehet beszélni. Ha nem mondják, hogy hol székel, nem kapod meg – kicsi, szerény épület, amely a sepsiszentgyörgyi Gospcom udvarán húzódik meg, kétszer kettes titkársággal, négyszer négyes igazgatói szobával. Ha megkapja a 80 milliót, és levetítjük az alkalmazottak számára, vagy az irodák négyzetméterére, figyelemre méltó összeg jöhet ki.
Fazakas András szobájában körben térképek, szemlátomást nem az elsők – úgy festenek, mintha valaki mind bátrabbat gondolt volna, nagyobbat és átfogóbbat rajzolt volna. A térképeken fel vannak tüntetve különböző színekkel azok a vezetékek, amelyek egyes falvakban és városokban más forrásból kiépültek, azok, amelyek ebből a pályázatból kiépülnek, és azok is, amelyek ezeket a rendszereket összekötik.
– A Közművek Rt. (Gospcom) nem összetévesztendő az Aquacovval – tisztázza mindjárt az elején az igazgató. A közművek szolgáltatják a vizet négy városban és kilenc községben, az Aquacov – így kéri a törvény – monitorizálja a közművek munkáját. Ez azt jelenti, hogy például rajtunk keresztül csatlakozik egy település a közművekhez – magyarázza az igazgató. – A közművek szolgáltatja a vizet jelenleg négy városnak és kilenc községnek, azaz Sepsiszentgyörgynek, Kézdivásárhelynek, Kovásznának és Bodzafordulónak, illetve Uzonnak, Árkosnak, Gidófalvának, Bodoknak, Szentkatolnának, Szentléleknek, Illyefalvának, Szitabodzának és Zágonbárkánynak. További kilenc település igényelte a csatlakozást. Gelence, Málnás és Torja esetében már folyamatban van az átvétel, nyár elején befejeződik a víz- és a szennyvízhálózat bővítése Barátoson is, és azt követően azt is átvesszük. Igényelte az átvételt továbbá Dobolló, Bardoc, Nagyajta, Nagybacon és Bodzavám.
Viszonylag hosszú idő egy rendszert átvenni, mert fel kell leltározni az önkormányzat teljes vagyonát, az utolsó könyöktől a csapig, majd szerződést kell kötni az összes fogyasztóval, két-három hónapnál hamarabb nem nagyon lehet befejezni egy falut – állítja Fazakas András.

Sokfelé ihatatlan a kútvíz
Az egyesületnek jelenleg harminc tagja van és még négy önkormányzat kérte a belépését. A cél az volna, hogy minden település csatlakozzon az egyesülethez, hosszabb távon ugyanis csak az a járható út, hogy a megyében egy vízszolgáltató működjön. Nem véletlen az, hogy a törvény is egyetlen intézményt engedélyez. Nem utolsósorban figyelembe kell venni, hogy a kutak jelentős hányada nitritekkel fertőzött, ezért sokfelé ivásra alkalmatlan a víz.
– Ebből a megfontolásból készítettünk egy stratégiát. Felkerestük kivétel nélkül a megye összes települését, függetlenül attól, hogy tagja-e vagy sem az Aquacovnak, van-e kiépített vízhálózata vagy nincs, és pontosan felmértük, hogy mire van szükség. Ennek alapján készítettünk egy tervet, amely arról szól, minden olyan településre, ahol a víz nem megfelelő, adukciós csöveket vigyünk a városokból. A nagyobb településeken, például Sepsiszentgyörgyön is, hatalmas az el nem használt vízmennyiség, tehát a vízhozam több más települést is ki tudna szolgálni. A stratégia szerint Sepsiszentgyörgyről Illyefalva felé, illetve Előpatakon keresztül Erdővidékre, az Olt mentén Sepsibükszádig lehetne csöveket lefektetni. Ez költség szempontjából sokkal gazdaságosabb, mint az ottani vizet tisztítani. Kézdiszéket Kézdivásárhelyről, Orbaiszéket, egészen le Barátosig, a bodzavámi kitűnő forrásból látnánk el – sorolja az igazgató.
A települések csatlakozásának az lehet a logikája, hogy óriási felelősség egy vízhálózatot működtetni és fenntartani, a víz minőségét szavatolni, ügyeletet biztosítani. Ehhez nemcsak jól képzett szakemberek, hanem adott esetben egyáltalán nem olcsó gépek kellenek egy-egy esetleges meghibásodás gyors és szakszerű felszámolásához. A szennyvíztisztító állomások szintén csak megfelelő hozam esetén működnek hatékonyan.

A víz ára nem lesz drágább
Sepsiszentgyörgyön 2016-ban adtak át egy 56 millió lejből korszerűsített szennyvíztisztító állomást. Olyan biogázrendszert is beüzemeltek, amely a telep villanyáram-szükségletének 70 százalékát biztosítja. Ugyanazon projekt keretében az elmúlt években Sepsiszentgyörgyön felújítottak és újrafúrtak 14 kutat, felújítottak 9,3 kilométer fővezetéket és 23,7 kilométernyi vízhálózatot, valamint 5,6 kilométer vezetékkel bővítették azt, és megépítettek egy 60 köbméteres víztartályt is.
A közhiedelemtől eltérően, a víz ára nem lesz drágább attól, hogy egy nagyobb hálózathoz csatlakoznak, sok helyen még csökken is. A víz a megye minden településén ugyanannyiba kerül, tehát nem kell valamiféle felárat fizetnie annak, aki esetleg távolabb van a forrástól. 
Csak az adukciós csőhálózat kiépítése mintegy 31 millió euróba kerül. Erre most van lehetőség pályázni az országos nagyinfrastruktúra-programban (POIM).
– Úgy kell elképzelni, talán ez ismerősebb, mert a sajtó is többet foglalkozott vele, mint a hulladékos pályázatot. Ott is van a megyei egyesület, amely átvette a megyei tanács által megpályázott hulladékkezelő központot, és felügyeli a tevékenységet, valamint van a kivitelező, az Eco Bihor és a begyűjtő cégek – példálózik Fazakas András – Nem véletlenül hoztam fel ezt a példát, mert abban reménykedünk, hogy a vizes pályázat egyéb tekintetben is hasonlítani fog a hulladékoshoz. A pályázat összértéke, amelyhez – a vízhez hasonlóan – a csatornahálózat kiépítése is hozzátartozik, áfa nélkül 72 millió euró. Az önrész mindössze egy százalék, de az is 720 ezer euró. Fontosságához mérten tulajdonképpen nem volna olyan sok, ha leosztom az önkormányzatokra, de rengeteg időbe telik, míg ezt minden település elfogadja. Abban reménykedünk, hogy a megye, akárcsak a hulladékos pályázatnál, egy összegben bevállalja a települések önrészét – mondja az igazgató. 
A pályázat tenderfüzete már fel van töltve az elektronikus közbeszerzések honlapjára (SEAP), várják egy konzultáns cég jelentkezését. A konzultáns cég feladata, hogy megszerezze az összes engedélyt, jóváhagyást, megírja a pályázatot, és le is bonyolítsa az egész folyamatot. A konzultáns cég kiválasztása és a teljes pályázat megírása eltarthat 2019 végéig, ezután következhet a konkrét kivitelezés. Arra számítanak, hogy a munkálatok 2025 végére befejeződnek.

A megyék – elvben –egymástól nem függnek, tehát nem kell „várni” más megyékre, ha kész a pályázat, lehet dolgozni.
A POIM pályázatban Románia 12 milliárd eurót hívhat le a víz- és csatornarendszer kiépítésére.

Forrás: www.hirmondo.ro

Aquacov

Természet az élet forrása – Zöldtábor Szentkatolnán

Augusztus 28-a és 30-a között negyedik alkalommal szervezett Természet az élet forrása címmel zöldtábort a kézdivásárhelyi Zöldnap Egyesület. A hagyományokhoz híven a tábor ismét környezetvédelemmel kapcsolatos témát választott, az idén a szelektív hulladékgyűjtés és vizeink tisztaságának megőrzésén volt a hangsúly.

A táborban 30 gyerek és önkéntes vett részt Kézdivásárhely, Uzon, Dálnok, Szentlélek, Bodok és Szentkatolna településekről, többen már negyedik alkalommal tértek vissza a számukra sok újdonságot, meglepetést és felejthetetlen élményeket tartogató táborba.
Az idei tábor szervezésében a házigazda Zöldnap Egyesület mellett a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI-SIMD), valamint az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület  is szerepet vállalt. A háromnapos táborozás során a résztvevők meglátogatták a Lécfalván induló Integrált Hulladékkezelő Központot, valamint a kézdivásárhelyi víztisztító állomást, ahol a gyerekek betekintést nyerhettek a fenntartható hulladékgazdálkodás és a felelős vízgazdálkodás rejtelmeibe.

A lécfalvi látogatás kapcsán Ambrus József, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület igazgatója elmondta: ”meggyőződésem, hogy a gyerekeken keresztül sokkal hatékonyabban jutnak el üzeneteink a szülőkhöz, sokkal fogékonyabbak az újra, gyorsabban sajátítják el azokat az egyszerű, de fontos lépéseket, hogy miként kell a hulladékkal gazdálkodni, hiszen a szelektív gyűjtés lényegében ezt jelenti. Olyan, általunk termelt melléktermékről, a hulladékról beszélünk, amely azon kívül, hogy esztétikailag és egészség szempontjából is szennyezi környezetünket, raktározása és szállítása pedig pénzbe kerül. Öröm látni, hogy a gyerekek szinte percek alatt tanulják meg a helyes szelektív gyűjtést“.
Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgatója szerint minden olyan kezdeményezést támogatnak, amely környezetvédelmi témát választ magának, hogy a szelektív hulladékgyűjtés mellett felhívják a figyelmet, mennyire fontos az életet adó víz tisztasága, tudatos használata. Ma, amikor egyre gyakrabban lehet kutak kiapadásáról hallani, naponta láthatjuk és hallhatjuk, hogy a víz használatát több országban racionalizálják, hatalmas felelősség hárul mindannyiunkra. Ezt a felelősségtudatot már kisgyerekkorban el kell alakítani.

Ráduly Attila, a kézdivásárhelyi Zöldnap Egyesület elnöke és a szervezet önkéntesei legfontosabb céljuknak tartják, hogy a változatos és játékos programok mellett a táborban a környezettudatos nevelés, a természetvédelem, illetve a játékos tanulás kerüljön előtérbe. Az ADI SIMD-del és AQUACOV-val közösen megszervezett tábort a támogatásoknak köszönhetően színesebbé, gazdagabbá tudták tenni. A cél közös: környezetünk, vizeink tisztántartása, gyerekeink környezeti öntudatosságra való nevelése.

A háromnapos tábort a sokak által ismert „Terra” is meglátogatta, aki a már hónapok óta zajló országos Ökotudatosító kampány kabalafigurája, arra ösztönözve a jelenlevőket, hogy az október végéig tartó verseny hátralevő részében is ugyan olyan odaadással vegyenek részt, mint eddig.