Aquacov

Nincsenek már ólomból készült vezetékeink

Image Description

Egy nemrégiben megjelent jogszabály 2023-tól hivatalosan is arra kötelezi a vízszolgáltatókat Romániában, hogy távolítsanak el minden ólomból készült vezetéket. Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője szerint aggodalomra nincs okunk.

„Az általunk kiszolgált területeken, a hálózatnak azon a részén, amelyet mi működtetünk, nincsen ólmot tartalmazó vezeték. A Közüzemeknek egészen pontos nyilvántartása van arról, hogy milyen anyagból készült vezetékek vannak egy adott utcában, ahogy arról is, hogy az adott szakaszon mikor történt beavatkozás a hálózatba, mikor cseréltünk, vagy cseréltek egy szakaszon vezetéket. Úgy gondoljuk, hogy egy adott szakaszban épült ingatlanok esetében előfordulhat ólmos cső, azonban jó eséllyel ezeket is kicserélték már” – számolt be az igazgató.

Arról, hogy a tömbházakban, házakban található vezetékek cseréje kinek is a feladata, Kozsokár Attila kifejtette: a vezetékek mindig az adott település tulajdonát képezik, viszont a vízóráig a Közüzemek Rt. kezeli a hálózatot – ez a tömbházak esetében a fő vízórát jelenti. A vízórákig tehát a szolgáltató felelőssége minden gond (ezért terheli a szolgáltatót és nem a fogyasztót a hálózati vízveszteség), ha addig lenne ólmos cső, akkor azt a szolgáltató kellene cserélje.

A jogszabály értelmében a lakótársulások felelőssége, hogy kicseréljék a tömbházakon belül található ólmos vezetékeket, azonban ott, ahol nem hozták létre (a törvény által kötelezően előírt módon) a lakótársulásokat, ott a lakókat terheli majd a kiadás.

Kozsokár Attila elmondta: az ólmos vagy fémes vezetékeket a 80’ évek óta nem használnak: a 90’ évek elejétől rövid ideig PVC vezetékeket használtak, utána pedig a polietilén PEHD (polietilen high density rövidítése) honosodott meg. Jelen pillanatban az ivóvízvezetékek típusa a következőképpen oszlik meg a hálózatban: 46% PEHD, 20% acél, 17% cement, 11% öntvény, 6% PVC.

Fém vezeték egészen kis mértékben találhatók még, ezek különböző ötvözetek, azonban egyik sem tartalmaz az egészségre súlyosan veszélyes ólmot.