Aquacov

Örökzöld témánk: a veszteségek számítása

Image Description

Sokszor fordul elő, hogy egy fogyasztó felháborodását fejezi ki a vízszámlán feltűntetett veszteség miatt, mondván, hogy ő pont annyit fogyasztott, mint amennyit az otthoni vízórája mutat, egy cseppel sem többet és nem hajlandó az utcán eltört vezetékből elfolyt vizet kifizetni.

Az első kijelentés sajnos nem ennyire egyértelmű, a másodikkal kapcsolatban a Közüzemek Rt. 100%-os igazat ad az ügyfélnek.

A vízszámlán igazság szerint nem a veszteség, hanem a különbözet szó szerepel és azt a mennyiséget jelöli, amely az otthoni költségelosztó vízórák és a Közüzemek Rt. által, egy országosan elismert metrológiai vizsgálatnak alávetett főóra közt van. A különbségnek sok oka lehet: a főóra pontosabban mér, mint bármelyik otthoni óra, ezért ott alacsony a tévedés esélye. Akadt azonban olyan ügyfél is, aki úgy érezte, hogy a főóra téved: ilyenkor természetesen lehet a főóra metrológiai vizsgálatát kérvényezni, ami elég költséges dolog, de amennyiben valóban ott a baj, a költséget a Közüzemek Rt. állja, ellenkező esetben azonban az, aki a vizsgálatot kezdeményezte.

„Volt ilyen esetünk, hogy a Fogyasztóvédelmi Hatóság kérésére vagy akár civil kérésre is metrológiai vizsgálatnak kellett a vízórát alávetni – ezt egy tőlünk 100%-ban független hatóság végzi, nem csak Kovászna megyében, hanem az országban mindenütt. Ilyen vizsgán azt kell mondanom, hogy az esetek túlnyomó többségében nem akadtunk fent” – szögezte le Kozsokár Attila a Közüzemek Rt. vezérigazgatója.

A Közüzemek vezetője ugyanakkor elmondta: „Az utcai munkálatok, vezetékszakadások, csőrepedések esetében soha, de soha nem kell a fogyasztónak fizetnie: minden olyan elfolyt víz, amely a főóra előtt keletkezik, a mi felelősségünk, bennünket terhel az anyagi vonzata, ilyent soha, ismétlem, sohasem számláztunk ki egyetlen ügyfelünknek sem”.

A tömbházi főóra és az otthoni költségelosztó órák közti különbséget a lakótársulások osztják el valamilyen, közösen elfogadott elv szerint – azokon a helyeken, ahol – bár a törvény értelmében nem szabadna ilyen helyzet fennálljon – nincs lakótársulás, külön egyezség szerint történik az elosztás.