Aquacov

Natura – izvorul vieţii – Tabără educaţională la Catalina

În perioada 28-30 august, Asociaţia „Zöld Nap” din Târgu Secuiesc a organizat pentru a patra oară tabăra educaţională numită Natura – izvorul vieţii. Conform tradiţiei, tabăra şi-a ales din nou o temă legată de educaţia pentru protecţia mediului înconjurător, anul acesta s-a pus un accent deosebit pe colectarea selectivă a deşeurilor şi pe preocuparea pentru păstrarea purităţii apei.

La tabără au participat 30 de copii şi voluntari din localităţile Târgu Secuiesc, Ozun, Dalnic, Sânzieni, Bodoc şi Catalina, mulţi dintre ei au participat pentru a patra oară la tabăra care le-a oferit multe noutăți, surprize și experiențe de neuitat.

Pe lângă Asociaţia „Zöld Nap”, organizaţia gazdă, un rol activ au avut în organizarea ediţiei din acest an a taberei Asociația de Dezvoltare Intercomunitară — Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în judeţul Covasna (ADI SIMD) şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV. Pe parcursul a trei zile, participanţii au vizitat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din satul Leţ şi staţia de epurare a apei din Târgu Secuiesc, unde copiii au avut ocazia de a acumula noi cunoştinţe legate de gestionarea durabilă a deşeurilor şi gestionarea responsabilă a apei.

Legat de vizita copiilor la Leţ, Ambrus József, directorul ADI SIMD Covasna a spus următoarele: „Sunt convins că, prin intermediul copiilor, mesajele noastre către părinți vor fi transmise mult mai eficient, copiii fiind mult mai receptivi și deschiși la tot ceea ce înseamnă nou, ei însuşesc mai repede acei pași simpli, dar importanţi care trebuie urmaţi în gestionarea deșeurilor, pentru că acest lucru înseamnă, în primul rând, colectarea selectivă. Este vorba de acele produse secundare, deşeuri produse de noi care poluează mediul atât din punct de vedere estetic, cât şi din cel al sănătăţii, iar depozitarea şi transportul acestora costă bani. Este îmbucurător să vedem că copiii învaţă, în doar câteva minute, cum să colecteze selectiv deşeurile.”

Fazakas András, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV a precizat că susţin orice iniţiativă care are ca temă protecţia mediului şi că, pe lângă colectarea selectivă a deşeurilor, atrag atenţia şi asupra importanţei purităţii apei dătătoare de viaţă şi utilizarea conştientă a acesteia. Astăzi, când auzim din ce în ce mai frecvent despre secarea rezervelor de apă dulce şi că folosirea apei este raționalizată în mai multe țări, noi toţi avem o mare responsabilitate. Acest simţ de responsabilitate trebuie dezvoltat încă din timpul copilăriei.

Ráduly Attila, preşedintele Asociaţiei „Zöld Nap” din Târgu Secuiesc, şi voluntarii organizaţiei consideră că, pe lângă programele variate şi ludice ale taberei, acordarea priorităţii pentru educarea ecologică, protejarea naturii, respectiv integrarea elementelor ludice în activitatea de învăţare constituie obiectivul principal al lor. Datorită ajutoarelor acordate, programul taberei organizate împreună cu ADI SIMD şi AQUACOV a devenit mai diversificat şi mai bogat. Scopul este unul comun: menţinerea purităţii apelor noastre şi educarea ecologică a copiilor noştri.

Tabăra a fost vizitată şi de „Terra”, renumita mascotă a Campaniei naţionale de educaţie ecologică EcoAtitudine care se desfăşoară, de luni de zile, în întreaga ţară, încurajând participanţii să continue cu acelaşi devotament ca şi până acum concursul care se desfăşoară până în luna octombrie.

Biroul de presă al C. J. Covasna