Aquacov

Studiile topografice și geotehnice

Din luna martie se desfășoară în continuu activitățile la pregătirea aplicației de finanțare pentru noul proiect regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și uzată din județul Covasna, proiect finanțat din fondul Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Cu pornire din zona Târgu Secuiesc se desfășoară în tot județul studiile topografice și geotehnice. În paralel se elaborează studiul de fezabilitate, în special partea analizei de opțiuni.

Aquacov

Loc de muncă manager de proiect

Image Description

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV angajează manager de proiect

Cerințe:

– Minim 12 clase

– diploma de manager proiect

– Permis de conducere

– Abilități de comunicare, seriozitate

– Cunoștințe de limba engleză, germană

– Capacitate de organizare, lucru în echipă

Oferim:

– Salariu atractiv 

– Contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă

Cererile, împreună cu CV și copii după acte de studii se pot depune la serviciul clienți al societăţii din Sfântu Gheorghe, Cart. Câmpul Frumos, nr. 5., Clădirea Principală în incinta Parcului Industrial, parterul, biroul nr. 6,  până la data de 15 iunie 2020 sau se pot trimite pe adresa de email office.aquacov@gmail.com. 

Informaţii suplimentare la telefon ‭0761 208031‬ de luni până vineri între orele 8:00-16:00.

Aquacov

Nouă conductă de canalizare în Întorsura Buzăului

Asociaţia  de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV şi Operatorul Regional Gospodărie Comunală S.A., împreună cu unităţile administrativ-teritoriale din zona Întorsurii Buzăului (Întorsura Buzăului, Barcani, Sita Buzăului şi Vama Buzăului) contribuie  în comun la extinderea sistemului de canalizare din regiune.

În cadrul lucrării aflate în curs de execuţie se amplasează o nouă conductă de canalizare pe strada Cocorii din Întorsura Buzăului. După finalizarea investiţiei apele uzate colectate din comuna Barcani se vor dirija direct la staţia de epurare din Întorsura Buzăului. Astfel, se ameliorează pericolul de inundaţii din perioada ploilor torenţiale, în zona căminului în care se întâlnesc conductele de canalizare din Întorsura Buzăului şi Barcani.

Aquacov

Sistem de canalizare în Sântionlunca

Funcționarea și preluarea al sistemului public de canalizare al satului Sântionlunca este în derulare.

Aquacov

Sistemul canalizare în comuna Brateș

Sistemul de alimentare cu apă potabilă și sistemul de canalizare menajeră în comuna Brateș.

Aquacov

Conferință despre proiectul de modernizare și extindere a sistemului de apă și canalizare din județul Covasna

În cadrul conferinței despre proiectul de modernizare și extindere a sistemului de apă și canalizare din județul Covasna au avut loc și consultări cu reprezentanții UAT-urilor din județ cu privire la lucrările de modernizare a sistemului. Valoarea estimată a proiectului este de 100 de milioane de euro și are ca scop extinderea și modernizarea sistemului de apă și canalizare în localitățile din județul Covasna. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu.

Aquacov

Tabără de educație ecologică din „Csipkés” Zăbala

Image Description

Bucurându-se de un succes și interes constant, tabăra „Natura, izvorul vieții” a fost organizată pentru a treia oară în perioada 12–15 august.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară — Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în judeţul Covasna (ADI SIMD) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Aquacov participă pentru a treia oară la coorganizarea taberei, care a fost inițiată acum patru ani de Asociația „Zöld Nap” din Târgu Secuiesc. Anul acesta și Fepra International S. A., cu sediul în București, și-a asumat un rol de sponsor, deoarece este un interes comun să se acorde o atenție deosebită educării în spirit ecologic a tinerilor, educării acestora la o viață ecologică, precum și pentru un mod de viață ecologic, prietenos cu mediul înconjurător.

Cele două asociații de dezvoltare intercomunitară din subordinea Consiliului Județean Covasna sprijină, pe cât posibil, toate inițiativele societății civile care promovează implicarea populației județului în problemele care îi vizează direct. Copiii cu vârste între 10 și 15 ani, participanți la tabără, au sosit din localitățile: Târgu Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Dalnic, Sânzieni, Ghelința și Valea Seacă. Ei participă la programe bogate și activități diverse, care sunt conduse de șase adulți voluntari și în cadrul cărora copiii vor putea să dobândească cunoștințe care oferă orientări cu privire la ce putem face pentru a proteja Pământul și resursele de apă de efectele negative. În cadrul activităților ludice, participanții au avut posibilitatea să învețe cum se selectează, în mod adecvat, deșeurile, au aflat despre importanța și utilitatea reciclării, despre păstrarea curată a apei potabile și li s-a oferit informații utile privind alimentația sănătoasă.

Benedek Csaba, inspector de specialitate în cadrul ADI SIMD Covasna, precum și Fazakas András, directorul Asociației Aquacov, au prezentat în cadrul unei prelegeri ilustrate, situația județeană actuală privind gestionarea deșeurilor și a apei. Prin intermediul unor cifre și exemple prezentate într-o formă accesibilă acestora, cei doi au încercat să arate copiilor, de ce este important să acordăm în mod conștient o atenție sporită mediului nostru înconjurător.

Obiectivul directorului Asociației „Zöld Nap”, Ráduly Attila și a voluntarilor din cadrul asociației este atragerea atenției societății asupra importanței managementului adecvat al deșeurilor și al apei potabile, pentru că noi, oamenii suntem cei care distrugem Pământul, mediul nostru înconjurător. Ei consideră important ca cunoștințele pe care le dețin, să fie transferate altor persoane, în special copiilor, contribuind astfel la creșterea pe termen lung a șanselor de supraviețuire.

Organizatorii doresc să organizeze și la anul această tabără, devenită deja tradiție, deoarece există cerere, numărul candidaților care doresc să participe este în fiecare an de două-trei ori mai mare decât capacitatea taberei.

Aquacov

Se acordă o mare importanţă educaţiei ecologice – Şi în acest an a fost organizată tabăra „Natura, izvorul vieţii”

Image Description

Douăzeci şi patru de elevi au participat la tabăra educaţională „Natura, izvorul vieţii” organizată,  pentru a treia oară, în perioada 30 iulie–1 august, la Bicfalău.

La tabăra desfăşurată în organizarea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară — Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în judeţul Covasna (ADI SIMD) şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV au participat copii de la Cernat, Dalnic, Ghelinţa, Lisnău. Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc şi Lemnia.

În fiecare an, Consiliul Judeţean Covasna şi cele două asociaţii de dezvoltare intercomunitară acordă o importanţă deosebită instruirii tinerilor cu privire la stilul de viaţă ecologic şi îmbunătățirii cunoștințelor acestora. Din acest motiv se sprijină, pe cât posibil, toate iniţiativele societății civile prin care locuitorii judeţului pot fi implicaţi în programele care îi privesc. În cadrul proiectului s-a pus accentul pe modelarea în spirit ecologic a copiilor, dar nu a lipsit nici sportul sau dansul și nici educația pentru un stil de viață sănătos, activităţile fiind desfăşurate de doi instructori voluntari din străinătate, Fabók Zsófia din Ungaria şi Carmen Gallardo din Spania, care, în ţara sa, activează ca nutriţionist.

Preşedintele Asociaţiei „Zöld Nap”, Ráduly Attila, a subliniat că scopul taberei a fost acela de a conștientiza copiii asupra importanței gestionării adecvate a deșeurilor și a apei dătătoare de viață, pentru că, din păcate, noi, oamenii distrugem Pământul şi îl sufocăm cu gunoaiele aruncate. Nu este suficient să învățăm toate acestea individual, ci aceste cunoştinţe trebuie să le transmitem şi altora, astfel, poate vom putea face planeta noastră locuibilă. Pe parcursul a trei zile, prin intermediul unor jocuri în grup, elevii au acumulat noi cunoştinţe legate de normele privind compostarea, gestionarea durabilă a deşeurilor şi gestionarea responsabilă a apei, dar au putut urmări şi prezentări profesionale susţinute de reprezentanţii celor două asociaţii organizatoare.

La sfârşitul prelegerii sale, Benedek Csaba, inspector de specialitate în cadrul ADI SIMD Covasna, a spus că copii sunt interesaţi de acest subiect şi că este convins că copiii vor păstra aceste cunoştinţe dobândite într-un timp relativ scurt. Imaginea cantităţii de deşeuri la depozitul de la Leţ îi „şochează” pe majoritatea copiilor, dar este convins că această imagine îi va influenţa în aşa fel încât vor acorda o atenţie sporită pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Apa dătătoare de viaţă, lipsa şi utilizarea rezonabilă a apei a fost subiectul prelegerii susţinute de Fazakas András, directorul Asociaţiei Intercomunitare AQUACOV, potrivit căruia „este important să-i învăţăm pe cei mici încă din copilărie că apa nu este un lucru nesfârșit și veșnic”. Rezervele de apă ale Pământului le irosim în foarte multe cazuri, mai ales în gospodării, unde lăsăm deschise robinetele şi atunci când nu avem nevoie de apă, dar faptul că în canal aruncăm deşeuri menajere care poluează apa, reprezintă o problemă de aceeaşi amploare. Mulţi dintre noi nici nu-şi pot imagina ce cantitate de energie este necesară să epurăm apele uzate ca să mai fie reutilizabile. Cu un minimum de atenție, vom putea economisi nu doar bani, ci vom proteja în mare măsură şi natura, natura pe care am moştenit-o şi pe care trebuie să o lăsăm generaţiilor viitoare, de preferinţă într-o stare neafectată – a detaliat directorul ADI SIMD.

Având în vedere popularitatea de care se bucură tabăra, toate cele trei asociaţii planifică încă de pe acum o cooperare comună şi proiecte viitoare.

Aquacov

Natura – izvorul vieţii – Tabără educaţională la Catalina

În perioada 28-30 august, Asociaţia „Zöld Nap” din Târgu Secuiesc a organizat pentru a patra oară tabăra educaţională numită Natura – izvorul vieţii. Conform tradiţiei, tabăra şi-a ales din nou o temă legată de educaţia pentru protecţia mediului înconjurător, anul acesta s-a pus un accent deosebit pe colectarea selectivă a deşeurilor şi pe preocuparea pentru păstrarea purităţii apei.

La tabără au participat 30 de copii şi voluntari din localităţile Târgu Secuiesc, Ozun, Dalnic, Sânzieni, Bodoc şi Catalina, mulţi dintre ei au participat pentru a patra oară la tabăra care le-a oferit multe noutăți, surprize și experiențe de neuitat.

Pe lângă Asociaţia „Zöld Nap”, organizaţia gazdă, un rol activ au avut în organizarea ediţiei din acest an a taberei Asociația de Dezvoltare Intercomunitară — Sistem Integrat de Management al Deșeurilor în judeţul Covasna (ADI SIMD) şi Asociația de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV. Pe parcursul a trei zile, participanţii au vizitat Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din satul Leţ şi staţia de epurare a apei din Târgu Secuiesc, unde copiii au avut ocazia de a acumula noi cunoştinţe legate de gestionarea durabilă a deşeurilor şi gestionarea responsabilă a apei.

Legat de vizita copiilor la Leţ, Ambrus József, directorul ADI SIMD Covasna a spus următoarele: „Sunt convins că, prin intermediul copiilor, mesajele noastre către părinți vor fi transmise mult mai eficient, copiii fiind mult mai receptivi și deschiși la tot ceea ce înseamnă nou, ei însuşesc mai repede acei pași simpli, dar importanţi care trebuie urmaţi în gestionarea deșeurilor, pentru că acest lucru înseamnă, în primul rând, colectarea selectivă. Este vorba de acele produse secundare, deşeuri produse de noi care poluează mediul atât din punct de vedere estetic, cât şi din cel al sănătăţii, iar depozitarea şi transportul acestora costă bani. Este îmbucurător să vedem că copiii învaţă, în doar câteva minute, cum să colecteze selectiv deşeurile.”

Fazakas András, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUACOV a precizat că susţin orice iniţiativă care are ca temă protecţia mediului şi că, pe lângă colectarea selectivă a deşeurilor, atrag atenţia şi asupra importanţei purităţii apei dătătoare de viaţă şi utilizarea conştientă a acesteia. Astăzi, când auzim din ce în ce mai frecvent despre secarea rezervelor de apă dulce şi că folosirea apei este raționalizată în mai multe țări, noi toţi avem o mare responsabilitate. Acest simţ de responsabilitate trebuie dezvoltat încă din timpul copilăriei.

Ráduly Attila, preşedintele Asociaţiei „Zöld Nap” din Târgu Secuiesc, şi voluntarii organizaţiei consideră că, pe lângă programele variate şi ludice ale taberei, acordarea priorităţii pentru educarea ecologică, protejarea naturii, respectiv integrarea elementelor ludice în activitatea de învăţare constituie obiectivul principal al lor. Datorită ajutoarelor acordate, programul taberei organizate împreună cu ADI SIMD şi AQUACOV a devenit mai diversificat şi mai bogat. Scopul este unul comun: menţinerea purităţii apelor noastre şi educarea ecologică a copiilor noştri.

Tabăra a fost vizitată şi de „Terra”, renumita mascotă a Campaniei naţionale de educaţie ecologică EcoAtitudine care se desfăşoară, de luni de zile, în întreaga ţară, încurajând participanţii să continue cu acelaşi devotament ca şi până acum concursul care se desfăşoară până în luna octombrie.