Aquacov

Százhétmillió euró fejlesztésre

Image Description

Aláírták tegnap a sepsiszentgyörgyi városházán Háromszék eddigi legnagyobb finanszírozási szerződését, a 107 millió eurós terv négy város — a megyeszékhely mellett Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló — ivóvíz- és szenny­vízhálózatának felújítását és bővítését teszi lehetővé. Barót ismételten kimaradt, az ottani emberek 19 millió eurós beruházástól esnek el — hangzott el.

A megye és azon belül Sepsiszentgyörgy eddigi legnagyobb finanszírozási szerződését Borbély László környezetvédelmi miniszter és Antal Árpád, a megyeszékhely polgármestere a pályázó Aquacov Egyesület elnökeként látta el kézjegyével. Borbély László kijelentette: éppen a víz világnapján írják alá a háromszéki városok vízhálózatának korszerűsítésére vonatkozó szerződést, de most kezdődik a munka neheze, s figyelmeztetett: innen tovább a felelősség a helyi és megyei tanácsoké, intézményeké, illetve a kivitelezőké. 
Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke elmondta, Barót ismételten kimarad a fejlesztésből, mert “a polgármester ebben a projektben sem volt hajlandó részt venni, így Barót elveszít 19 millió eurót. A 2011—2014 között kivitelezendő vízprogramból Sepsiszentgyörgy 40 millió euró, Kézdi­vásárhely 23, Kovászna 24, míg Bodzafor­duló 20 millió euró értékben részesül. Borbély László mind a szerződés aláírásakor, mind az azt megelőző, polgármesterekkel, önkormányzati képviselőkkel, intézményvezetőkkel tartott megyeházi találkozón hangsúlyozta, noha Románia négymilliárd euró értékű EU-s finanszírozáshoz jutott (ezzel az értékkel az ország az első helyen áll), a pénzek lehívása igen nehézkes, csupán az említett összeg mintegy három százalékát, százmillió eurót sikerült eddig elkölteni, emiatt Brüsszelben elégedetlenségüket fejezték ki az illetékesek, jól teljesített viszont a környezetvédelmi és a fejlesztési szaktárca.
Borbély a polgármesterek figyelmébe ajánlotta az új pályázati lehetőségeket, ezek a Környezetvédelmi Alap honlapján (www.afm.ro) olvashatók. Mint mondta, májusban írják ki a bicikliutak kiépítésére vonatkozó pályázatot, számíthatnak parkosításra falvakban, folytatják a magánszemélyeknek szóló Zöld Ház programot. Ezen 2010-ben az erdélyi megyék igen jól szerepeltek (az első tizenhárom erdélyi), a tavalyi százmillió lejes keret elfogyott. Kovászna megyében a tavaly 551 dossziét tettek le, a nyertesek közül több mint kétszázan megkapták a 6000—8000 lejes állami támogatást. Idéntől a Zöld Ház programban közintézmények, egyházak is részt vehetnek, eddig több mint húszan jelentkeztek Háromszékről. A környezetvédelmi miniszter felhívta a figyelmet a március 15-én indított erdősítési programra is, erre eddig csak Zágon község, illetve a papolci közbirtokosság pályázott.
Árvízvédelmi munkálatokra tavaly 900 millió lejt fordított a kormány, idén 1,9 milliárdot költenek (Háromszékről eddig hét munkálatra készítettek elő dokumentációt, több mint 70 millió lej értékben). Borbély ugyanakkor azt is elmondta, szigorítják a fakitermelés ellenőrzését, és kéri, módosítsák a büntetőtörvénykönyvet, hogy akár egy fél köbméternyi falopás is bűnténynek számítson, szemben a mostani öt köbméteres küszöbértékkel.

Mit tesz a politikai alelnök?
Újságírói kérdésre válaszolva Borbély László leszögezte: “nyílt titok”, hogy ő lesz az RMDSZ politikai alelnöke, feladata lesz egyrészt kormányzati kérdések kommunikációja Bukarest és a megyék között, másrészt, külügyi munka, ezen van “javítanivaló”, külügyi tanácsot hoznak létre, egyebek mellett a magyar—magyar kapcsolatok javítása is fontos. “Ez a tisztség nem lesz erősebb, mint az elnöké, van egy ügyes, új elnöke az RMDSZ-nek, aki jól el tudja látni a feladatát”. El kell kezdeni a konzultációt, fel kell készülni a jövő évi választásokra, minél hamarabb meg kell nevezni a szövetség polgármesterjelöltjeit; van lehetőség regionális — így székelyföldi — RMDSZ-szervezetek létrehozására, mert itt más típusú üzeneteket kell megfogalmazni, mint Olt megyében, ahol egy hónapja alakult “erős” szervezet — tette hozzá Borbély László.

Forrás: Háromszék független napilap