Aquacov

Szem előtt a környezettudatos nevelés – Természet, az élet forrása tábor idén is

Image Description

24 diák vett részt az idén harmadik alkalommal megszervezett Természet, az élet forrása nevet viselő táborban július 30.—augusztus 1. között, Bikfalván.

A Zöld Nap Egyesület által, valamint a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (ADI SIMD) és az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület társszervezésében megrendezett táborba Csernátonból, Dálnokból, Gelencéről, Lisznyóból, Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről és Lemhényből pályáztak sikeresen a résztvevők.

Kovászna Megye Tanácsa, valamint a két közösségfejlesztési egyesület minden évben nagy hangsúlyt fektet a fiatalok környezettudatos életmód-képzésére, ismereteik gyarapítására. Éppen ezért lehetőség szerint minden olyan civil kezdeményezést támogatnak, amellyel bevonhatják a megye lakosságát az őket érintő programokba. A projektben a gyerekek környezetbarát gondolkodásának, szemléletének alakítása kapott hangsúlyt, de nem hiányzott a sport, a tánc és az egészséges életmódra való nevelés sem, amelyet két határon túli önkéntes tanított, a magyarországi Fabók Zsófia és a spanyolországi Carmen Gallardo, aki nutricionistaként dolgozik hazájában.

Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke kiemelte: a tábor célja a gyerekek figyelmének felhívása arra, hogy mennyire fontos helyesen gazdálkodni a hulladékkal és az életet adó vízzel, mert sajnos Földünket mi, emberek tesszük tönkre, folytjuk meg a sok kidobott szeméttel. Nem elég az, ha egyénenként megtanuljuk mindezt, hanem át is kell adjuk másoknak, így talán élhetővé tehetjük bolygónkat.

A háromnapos tábor ideje alatt a diákok csoportos játékok segítségével sajátították el a komposztálás, a szelektív hulladékgyűjtés, a víz takarékos használatának szabályait, de szakmai bemutatót is hallgathattak a két társszervező közösségi egyesület képviselőitől.

Előadása végén Benedek Csaba, a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület szakfelügyelője elmondta: a gyerekek érdeklődnek a téma iránt és meg vagyok győződve arról, hogy a viszonylag rövid idő alatt elsajátított ismereteket mélyen megőrzik magukban. A lécfalvi lerakatnál látott hulladékmennyiség látványa többségüket „sokkolja”, meggyőződésem, hogy a látvány olyan nyomot hagy bennük, hogy mindig oda fognak figyelni a hulladék szelektív gyűjtésére.

Az életet adó víz, annak hiánya és ésszerű használata volt a témája Fazakas András, az AQUACOV Közösségfejlesztési Egyesület igazgató előadásának, aki szerint „fontos, hogy gyerekkorban megtanítsuk, hogy a víz nem egy végtelen és örök dolog.” A Föld víztartalékát nagyon sok esetben pazaroljuk főleg a háztartásokban, ahol a csapot akkor is nyitva hagyjuk, ha éppen nincs szükségünk vízre, de ugyanekkora gond az is, hogy a lefolyón minden olyan háztartási hulladékot leengedünk, ami szennyezi a vizet. Sokan el sem képzelik, hogy mennyi energiára van szükség ahhoz, hogy a lefolyt vizet kitisztítsuk, és újra, használatra alkalmassá tegyük. Egy kis odafigyeléssel, nemcsak a saját pénztárcánkat kímélhetjük meg, hanem a természetet is nagymértékben óvjuk, azt a természetet, amit mi kaptunk és utódainknak tovább kell adjunk, lehetőleg kímélt állapotban – részletezte az igazgató.

A tábor népszerűségére való tekintettel mindhárom egyesület már most a közös együttműködést és a további projekteket tervezi.