Aquacov

Szennyvízcsatornával olcsóbb, mint szippantóval

Image Description

Pöcegödör helyett: csatlakozás a csatornahálózatra

„A pöcegödör szippantásánál lényegesen olcsóbb a csatornázás használata” – reagált Kozsokár Attila, a Közüzemek Rt. vezetője az egyre több megkeresésre.

Bár Kovászna megyében relatív sok településen létezik csatornahálózat, sokan ennek ellenére is megmaradtak a pöcegödör használatánál, annak ellenére, hogy a törvény kötelezi a csatlakozást. A Közüzemek Rt. több megkeresést is kapott ezzel a kérdéssel kapcsolatban, hiszen az elmúlt héten kellett véget érnie annak a felmérésnek, amely országos szinten próbál fényt deríteni a pöcegödör helyzetre.

Ha a szippantóautós takarítás 300 lej, akkor a szennyvízdíj erre a mennyiségre 30 – illusztrálja Kozsokár Attila a megtakarítás mértékét. „Úgy gondolom, hogy okkal tartanak bírságtól azok, akiknek ez a problémája nincs rendezve. A legalitás mindenképp jó ott, ahol létezik szennyvízcsatorna, érdemes is rá csatlakozni, természetesen kollégáink részletes tájékoztatást adnak a hogyanról bárkinek, aki megkeres bennünket. A helyzet ott komplikáltabb, ahol nincsen még kiépítve a szennyvízhálózat: ott csak olyan cég végezheti a tisztítást, amelynek erre engedélye van. Az így eltávolított anyag hozzánk kerül tisztításra, hatástalanításra, ha úgy tetszik. Természetesen tudjuk azt is, hogy vannak olyan személyek, akik „szívatnak” azonban ez nem törvényes. Elviekben van egy olyan határozatunk, amely lehetővé teszi, hogy átvegyük az így begyűjtött szennyvizet, azonban a semlegesítés ellenértékét ki kell fizetni így is: tudomásom szerint még senki nem élt ezzel a lehetőséggel, inkább valahova kiöntik az anyagot. Ha a jogi formától el is tekintünk, nem mondható el az, hogy ez így környezetbarát. Tulajdonképp nagyon kevés vállalkozónak van ilyen munkára felhatalmazása, pedig a jelek szerint komoly igény van rá” – összegzett az igazgató.

A víz és szennyvízhálózati csatlakozásról a Közüzemek Rt. honlapján tudhatnak meg több információt: https://apacov.ro/muszaki-engedelyek-kibocsajtasa/