Aquacov

Teljes az összefogás

Minden közigazgatási egység tagja lesz a háromszéki víz- és csatornahálózat kiépítésére létrehozott Aquacov Közösségek Közötti Társulásnak, miután az eddig kimaradt kilenc község is csatlakozik. Ez irányba tettek lépést Kovászna Megye Tanácsának tegnapi ülésén.

Az online követhető ülés megnyitásaként Tamás Sándor tanácselnök köszönetet mondott a helyhatósági választáson való részvételért a megye teljes lakosságának. Jelezte, hogy módosul a közgyűlés összetétele, és várhatóan mintegy két héten belül igazolják a mandátumokat, megtarthatják az alakuló ülést. A négy évvel ezelőtt megválasztottak addig is tisztségben maradnak, végzik dolgukat.

Az újraválasztott elnök tájékoztatott: a közgyűlésnek az elnökön kívül harminc tagja van, mindannyian szavazati joggal rendelkeznek. A következő közgyűlésbe huszonhárman az RMDSZ, hárman az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), szintén hárman a Nemzeti Liberális Párt (NLP), és ketten a Szociáldemokrata Párt (SZDP) színeiben jutottak be. A jelenleg még működő közgyűlés összetétele a következő: az RMDSZ-nek húsz, a most EMSZ-ként jelentkező Erdélyi Magyar Néppártnak és a Magyar Polgári Pártnak három illetve kettő, továbbá az NLP-nek és az SZDP-nek három-három tanácstagja van.

A közgyűlés tegnapra való összehívását az indokolta, hogy a megyeházának sürgősen együttműködési szerződést kell kötnie a Központi Fejlesztési Régióval, mert lehetőség adódott európai uniós pénzek fejlesztési célokra való megpályázására, mondta Tamás Sándor. Egy hónapja kifejezték szándékukat, hogy a Kézdiszentlélek és Lemhény közötti 19 kilométeres megyei utat felújítsák, igényüket benyújtották a gyulafehérvári ügynökségre, kedvező elbírálásban részesültek, így most szerződést kötnek az uniós alapokra való pályázáshoz.

A következő napirendi pont egy több mint 100 millió euró értékű európai uniós programhoz kapcsolódott, mely a megye ivóvíz- és csatornarendszerének kiépítését, fejlesztését célozza. A háromszéki szinten alakult Aquacov Közösségek Közötti Társuláshoz év végéig lehet még csatlakozni, ezen szándékát kinyilvánította az a kilenc község, amely még nem tagja a szövetségnek. A közgyűlés most felhatalmazta Henning László alelnököt, aki a megyeházát képviseli az egyesületben, hogy szavazza meg Nagyborosnyó, Bölön, Csernáton, Esztelnek, Kézdiszentkereszt, Kommandó, Lemhény, Mikóújfalu és Sepsibükszád csatlakozását a szervezethez.

A közgyűlés még rábólintott a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház által ötödik alkalommal szervezendő DbutanT Fesztivál 10 ezer lejjel való támogatására is.

Forrás: Háromszék független napilap