Aquacov

Vargyason sok a munka

Image Description

Vargyas új polgármesterét, az RMDSZ-es Imets Lajost alig iktatták be hivatalába – ez szombaton történt meg –, az első hivatali napján már azzal szembesült, hogy ismét, immár ki tudja hányadszorra meghibásodott a vargyasi vízvezeték, kiszakadt a cső, azzal kellett foglalatoskodni, hogy megjavítsák, ami sikerült is.

Mint mondta, az egész vargyasi vízhálózat áldatlan állapotban leledzik, jelenleg nem a hálózat létesítésekor fúrt kutakból, hanem a Kormos-patakból nyerik a vizet, ami mindenféle szűrés vagy fertőtlenítés hiányában kerül a vezetékekbe. Jelenleg erre van lehetőség. A vízhálózat fenntartását és működtetését valamilyen partnerségben látná, mert Vargyas tagja ugyan a megyei közösségfejlesztő egyesületnek, a vízellátás- és a csatornázás működtetése végett alakult Aquacovnak, de a rendszer állapota miatt – ahhoz, hogy a vízminőség megfelelő legyen, és működjön a vízellátás – beruházásra lenne szükség, amit egyedül azonban senki nem tud felvállalni.

Másrészt a szennyvízvezeték-hálózattal kapcsolatban kifejtette, épp első hivatali napján írta alá a kivitelezővel a szerződés meghosszabbítását – ennek értelmében még két hónapjuk van, hogy a községben a szennyvíztisztítót is elkészítsék, és átadják használatra.

Imets szerint Vargyason két fő prioritási vonalnak kellene eleget tenniük: a fejlesztéseknek és a karbantartásoknak. Míg a víz- és csatornahálózat elsősorban fejlesztést igényelne, számos középületre, illetve közterületre inkább a megfelelő karbantartás férne rá. Ezek közül megemlítette a tűzoltószertárt, avagy például az annál sokkal fontosabb óvodát, ahol a kapu, a járda és a játszótér megújult az elmúlt időszakban, maga az épület állapota azonban a régi maradt. Bár az épületben van gázalapú fűtés is, tavaly télen mégis a gyerekek szülei által hordott fával kellett tüzelniük, idénre azonban biztosították a tűzifát, hogy a csempekályhákba is begyújthassanak, ha szükség lenne rá.

Komoly gond a vargyasi sportcsarnok állapota is, amelyben az elmúlt időszakban szinte minden mozgathatót összetörtek az odajárók, például az eredetileg 300 székből alig maradt épen ötven. Ide is felügyelőt tennének, a csarnok biztonságát pedig akár kamerarendszerrel is, de biztosítanák.

Vargyason tehát nem szenvednek munkahiányban – nyugtázta a frissen megválasztott elöljáró, aki bízik csapatában, valamint tanácsosaiban; közülük heten RMDSZ-esek, egyikük független, hárman pedig az Erdélyi Magyar Szövetséget képviselik. 

Forrás: Székely Hírmondó