Aquacov

Vizes gondok

Image Description

Az elmúlt húsz évben gyakorlatilag nem volt olyan esztendő, hogy a kutak fertőzött vize ne okozott volna csecsemőhalált Háromszéken — közölte Klárik László megyemenedzser. A rendkívül aggasztó jelenség oka, hogy a háromszéki kutak négyötöde fertőzött. A gondokat súlyosbítja, hogy jóllehet az elmúlt években számos településen vadonatúj víztisztító állomásokat szereltek fel, ezeket senki sem akarja üzemeltetni, kisebb településeken ugyanis ez gazdasági szempontból nem kifizetődő tevékenység.

Klárik szerint az áldatlan állapot orvoslására egyetlen megoldás a megye víz- és csatornarendszerének teljes felújítása és a regionális vízszolgálató létrehozása. Az erre vonatkozó pályázat jelenlegi állását is ismertette a megyemenedzser. Mint mondta, elkészült már a programban részt vevő négy város — Sepsiszentgyörgy, Kovászna, Bodzaforduló és Kézdivásárhely — és a környező települések víz- és csatornahálózat-rendszerének mesterterve, létrehozták az Aquacov egyesületet, és a helyi tanácsok elfogadták a regionális vízszolgáltató létrehozására vonatkozó határozatokat.

Jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésén dolgoznak — erre és a pályázat benyújtására október a határidő.

Ez egyébként a megye legnagyobb horderejű fejlesztési terve, a beruházás összértéke 86,5 millió euró. Ennek négyötödét uniós forrásokból finanszírozzák, 18 szá­zalékkal a környezetvédelmi minisztérium száll be, az önrész két százalék. Ha minden a terv szerint halad, 2010-ben meghirdetik a versenytárgyalást, és elkezdődhetnek a munkálatok, amelyeket 2013—2014-re fejeznek be.

Forrás: Háromszék független napilap